COMENTARIU Liviu Mihaiu: De la fake news la fake elections

Cred că ziariştii sunt cei mai nemulţumiţi români la cele mai previzibile alegeri prezidenţiale din istoria alegerilor de după cele din '92. Şi cred că preşedintele ştie bine şi arată asta cu dezinvoltura unui dulap de fier din care se aude un cântec cu vocea de la Rammsteim: „Ich bin der Smecker!”

22974 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Liviu Mihaiu: De la fake news la fake elections

COMENTARIU Liviu Mihaiu: De la fake news la fake elections

Când eram mic şi mă duceam pe stadion, adesea mă uitam mai mult la tribune decât la meci. Mă uit azi tot în tribune, căci meci nu avem. Este prima campanie la care nu mă uit la niciun candidat şi la nicio dezbatere. Campania asta degeaba a desfăşurat energii şi operaţiuni marţiale de rit electoral la fel de inutile ca Armata - adică e bine să existe dar nu foloseşte la nimic. Un degeaba mimetic ne costă 150 de milioane de euro (doar alegerile din diaspora sunt 50 milioane).

Sunt cele mai puţin mizate şi prizate alegeri. Previzibile au fost mai multe cicluri electorale de după '89. V-aduceţi aminte de coşcogeamitele procente nouăzeciste ale salvatorului Ion şi tirajele de sute de mii de exemplare ale ziarelor acelui timp!? Sau cele din 2000, cu Vadim şi acelaşi Nemuritor Ion, în turul II, şi pentru care Doina Cornea ne-a îndemnat să votăm Iliescu...

Pe cale de consecinţă, simte nevoia să spun, cu un foc în aer, că aceste alegeri au cel mai orwellian aspect dintr-o posibilă democraţie pe un teren de ţară folosit adesea ca experiment pentru tot felul de planuri gen Big Brother sau 5G sau Anticorupţie cu ajutorul serviciilor secrete („The New World Orange").

„Lipsa de chef” în a participa la orice fel de dezbatere nu vine numai din teama Sasului de a folosi cele 50 de cuvinte în limba română într-o confruntare cu ceilalţi figuranţi autosuficienţi în a participa, dar este perfect îndreptăţită dacă ne uităm la softul & hard power-ul pe care-l are, l-a avut şi-l va avea la dispoziţie preşedintele. Dacă mai pui şi cele două întâlniri consecutive cu „cel mai gangster preşedinte din istoria SUA” (Robert de Niro), domnul Werner n-ar avea chiar niciun motiv să se prezinte în cuşca cu maimuţe doar de dragul formalismului electoral şi al decenţei republicane.

Timp de patru ani nu a dat nici un interviu, nu a organizat nici o conferinţă de presă maraton. Timp de patru ani nu a participat la niciun interviu/dezbatere televizată. Timp de patru ani nu a acceptat întrebări, provocări, jurnalişti combativi. Nici măcar Putin n-a procedat aşa. Mă întreb dacă în al doilea mandat o să-l mai vedem vreodată dialogând cu cineva în limba română.

La precâştigarea acestor alegeri, Preşedintele, Serviciile româneşti secrete, Partidele de Opoziţie, cu tot cu fostul preşedintele Băsescu, şi în frunte cu Ambasada, lucrează de mult şi bine. Toţi analiştii din bucătăria de cazarmă ştiu asta. Planul de a-l înfrunta pe Johannis cu un candidat care i-ar putea pune probleme serioase în turul doi, gen Tăriceanu (acum în comă politică), singura spaimă a establishment-ului perpendicular faţă de cel care a cerut retragerea trupelor româneşti din Afganistan a fost anihilat în timp prin trei operaţiuni:

1. PMP, Pro România, ALDE şi UDMR ajustate „al tabletto” în alegerile europarlamentare - trei în sus şi una-n jos - vedeţi misterul neelucidat încă al zecilor de mii de voturi UDMR în circumscripţii în care nu există nici picior de maghiar.

2. Persuadarea tutei din fruntea PSD să candideze din partea PSD de către un grup de consilieri în civil. Nu a fost foarte greu s-o manipulezi cu puţină frişcă şi broşe pentru amorul propriu de ţoapă pe cea care a fost probabil Cel Mai Prost Prim Ministru din Istoria Recentă. Cine ar rezista la argumente ca următoarele: „Doamnă, PSD niciodată nu a mers cu un candidat din afara partidului!” / „Doamnă, nu puteţi lăsa un cercetat penal să candideze din partea PSD în contextul ăsta internaţional în care avem atâtea observaţii de la partenerii noştri!” / „Doamnă, candidatura dvs. şi participarea sigură în turul doi vă va cimenta scaunul de şef al PSD!”.

3. Căderea la timp a guvernului Dăncilă şi instalarea „salvatoare” a guvernului său personal. De ce!? Pentru că era cel mai potrivit moment pentru campania lui KWJ şi a partidului său. Rezultatul!? Niciodată, dar niciodată, PNL şi Preşedintele dat de acest partid nu a fost într-o poziţie mai avantajoasă de putere în ultimii 75 de ani!

Vorba lui Ludovic Orban pe scenă, in 2014 : „Cineeeee e generaluuuuul pentru care merităăăăă să ne sacrificăm fiecare minut, picătură de energie şi strop de sudoaaaaaree!?” Cine poate contesta azi aceste vorbe profetice!!?

Bunăoară, bunul simţ democratic şi normalitatea nu au fost de ajuns ca Vodă să accepte dezbateri în care toţi cumpănaşii să-i arunce cu case şi conspiraţii în faţă, când un mandat întreg s-a muncit la asta cu partenerii strategici şi subcontractanţii lor din Ro!? Când proasta presetată pentru turul doi îl aşteaptă să-i înlesnească cele mai uşoare şi sterile prezidenţiale din istoria Republicii România de după Revoluţie.

Scriam în aprilie 2017 un editorial care se numea aşa: *aici* (https://www.gandul.info/puterea-gandului/de-ce-cred-ca-pentru-psd-e-ultima-data-16220095) şi în care spuneam că la cât de mari, importanţi şi mulţi sunt adversarii externi şi interni ai PSD, acest partid va ceda înainte de termen, iar Dragnea va intra în pârnaie. Fix asta s-a intămplat doi ani mai târziu.

Ajutorul pe care Johannis l-a primit ţine de Matrix, episodul doi ( in episodul unu a jucat Băsescu). Numai că la episodul trei s-ar putea să nu mai fie cine să vă atragă atenţia că următorul preşedinte al României va fi cel pe care tot băieţii l-au pregătit să-i urmeze lui Johannis. Şi da, este tot in PNL!

Apoi, mai există o legendă etimologică cum că „şmecher” vine din germana de casă, căci aşa îl denumeau pe cel care participa cu semnătura, fără să bea un strop, la negocierile cu oltenii din Drăgăşani pentru schimburile comerciale de altă dată: „Das ist der Schmecker!”, cărora oltenilor li s-a tradus „Cel care gustă”. Toţi îl respectau şi nici unul nu-i ieşea din vorbă.

Acum înţelegeţi de ce nu trebuie să ne vorbească omul. El gustă. Vorbeşte puţin şi îl doare la cască de toţi cei care jelesc pe margine şi care latră într-o caravană în care toţi sunt figuranţi în scenariul său la fel de bun ca salamul săsesc.

Asta ne-a spus şi cel mai mare şmecher al Planetei, la ultima întâlnire cu Sasul ales. Că Werner va fi preşedinte! Mai uitaţi-vă o dată la înregistrare…

Nu de altceva, dar în ordinea construirii celei mai mari baze NATO din UE la Kogălniceanu, nu ai cum să nu vrei să fii prevăzător în jurul numirii Comandantului Suprem al celei mai fidele ţări din NATO, unde secretar general adjunct este fostul preşedinte de o noapte al României: Mircea Geoană.

Dacă nu v-aţi prins până acum, atunci are dreptate Iohannis : „Ghinion!”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi „Like” paginii noastre de pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici