Comisarul Creţu, acuzaţie gravă: Nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac/ Tăriceanu îi dă dreptate: Sunt convins de sinceritate, proiectele nu sunt ca vinul

„Vreau să anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac”, a declarat luni comisarul eurpean pentru dezvolare regională Corina Creţu, la o conferinţă de presă privind viitoarele programe din cadrul politicii de coeziune.

11098 afișări
Imaginea articolului Comisarul Creţu, acuzaţie gravă: Nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac/ Tăriceanu îi dă dreptate: Sunt convins de sinceritate, proiectele nu sunt ca vinul

Comisarul Corina Creţu, acuzaţie gravă: Nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac

Comisarul european spune că a făcut în cazul României eforturi extraordinare, în sensul că a fazat foarte multe proiecte, în valoare de 3 miliarde de euro. „Practic am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi”, a spus Corina Creţu, care a subliniat că s-a ajuns astfel la o rată de absorbţie de peste 90%.

„Pentru perioada 2014 – 2020 facem eforturi supraomeneşti să evităm dezangajările de fonduri. Avem pentru acest an acest risc de pierdere, la începutul anului a fost de 800 de milioane de euro, dar lucrăm cu autorităţile române pentru a minimiza aceste fonduri care sunt pe programul operaţional”, spune comisarul.

Corina Creţu a subliniat lipsa proiectelor „mature” de infrastructură. „Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi Guvern, spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte. Târgu Mureş-Iaşi este o prioritate a Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa Centală şi de Est”, a spus Corina Creţu.

Comisarul european s-a pronunţat din nou împotriva realizării autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi în parteneriat public- privat, soluţie cu care „Comisia nu este confortablă, pentru că din punctul nostru de vedere, aceasta înseamnă o deprioritizare a investiţiei”.

„La ora actuală mai avem sub analiză un singur proiect major, proiectul de metrou Otopeni – Gara de Nord. Deci aşteptăm Craiova – Piteşti, Tîrgu Mureş - Iaşi, podul de la Brăila. Autorităţile au dat deadline-uri care au fost depăşite cu mult”, a declarat Creţu, oferind drept exemplu proiectul de metrou Pipera - Berceni care trebuia depus în decembrie 2017 dar nu este depus proiectul nici acum.

Tăriceanu: Proiectele cu finanţare UE nu sunt ca vinul, îl pui în cămară şi devin mai bune cu timpul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că proiectele cu finanţare europeană ”nu sunt ca vinul, îl pui în cămară şi devin mai bune cu timpul”, după ce comisarul european Corina Creţu a criticat lipsa proiectelor „mature” de infrastructură.

”Sunt convins este animată de foarte bune intenţii. Pe de altă parte, cred că ce spune are mai mult decât un sâmbure de adevăr pentru că şi Corina Creţu şi Comisia Europeană au fondurile care sunt alocate pentru acest exerciţiu financiar, dar într-adevăr proiectele trebuie să fie pregătite. Nu se pot da bani... <Vă dăm bani şi faceţi ce vrei cu ei>... Nu, ei se dau pe proiecte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a dat ca exemplu proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu, despre care se discută de foarte multă vreme încât ar fi trebuit să ajungă la maturitate.

”Dacă mi-ar spune altcineva, poate aş avea o rezervă, dar dacă o spune Corina Creţu, chiar nu am nicio rezervă. Sunt convins de sinceritate şi de buna ei intenţie. Proiectele acestea nu sunt ca vinul, îl pui în cămară şi devin mai bune cu timpul. Nu, trebuie să lucrezi la ele, să le împingi, să le elaborezi”, a adăugat liderul ALDE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici