Comisia de cultură a respins legea privind separarea funcţiei de director TVR de preşedinte al CA

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul pentru modificarea legii privind funcţionarea SRR şi SRTV, depus de senatorul PSD Georgică Severin, cu 13 „pentru”, 12 „împotrivă” şi 2 abţineri.

261 afișări
Imaginea articolului Comisia de cultură a respins legea privind separarea funcţiei de director TVR de preşedinte al CA

Comisia de cultură a respins legea privind separarea funcţiei de director TVR de preşedinte al CA (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Iniţiatorul proiectului, preşedintele Comisiei de cultură din Senat Georgică Severin, a susţinut că prin adoptarea acestuia "micii dumnezei" de la TVR şi SSR vor dispărea, iar instituţiile vor reintra sub control parlamentar.

"Mi se pare absolut normal şi firesc ca cel care conduce activitatea curentă a TVR să nu fie numit politic, iar Consiliul de Administraţie să exercite cu adevărat o formă de control. (…) Ştim foarte bine câte CA ale celor două instituţii (TVR şi SRR-n.r.) au fost schimbate din cauza faptului că preşedintele director general nu a corespuns, a făcut erori şi singura modalitate legală prin care el putea fi înlocuit era înlocuirea întregului Consiliu. Acest lucru a dus la instabilitate şi la o lipsa a controlului parlamentar. Rolul CA este să controleze activitatea executivului din instituţiile respective, TVR şi Radioul Public. Dacă preşedintele CA este şi director general, cum se mai exercită acest control de către CA, în condiţiile în care este evident pentru fiecare membru al CA dacă va pica preşedintele director general vor pica şi toţi membri? (…) Prin seepararea celor două funcţii, noi, Parlamentul putem controla activitatea curentă. Preşedintele CA şi membrii CA au motivaţia să o facă pentru că ei nu mai depind direct de directorul general. (…) Separarea acestor funcţii face să dipară micii dumnezei" a declarat senatorul PSD Georgică Severin, în cadrul dezbaterii legii în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu a susţinut că iniţiativa legislativă nu ar trebui să fie discutată în regim de urgenţă aşa cum s-a solicitat, afirmând că prin adoptarea ei ar putea duce la colapsul TVR.

"Este foarte posibil ca această instituţie să inte în colaps din dorinţa noastră de a despărţii aceste două funcţii. Totodată, nu înţeleg graba, urgenţa, mai ales că s-a solicitat ca legea să fie discutată în regim de urgenţă. Nu înţeleg unde este urgenţa, în momentul în care SRTV nu are CA şi lucrurile merg bine la Societatea Română Radio, ne grăbim să despărţim cele două funcţii", a declarat Ştirbu.

El a mai susţinut că în discuţii private "s-a degajat ideea că facem asta pentru a mai da două sinecuri, a mai da două salarii", pentru persoane care în situaţia în care legea va trece oricum vor avea "o anumită componentă politică în nominalizare".

Dezbaterea s-a purtat în prezenţa reprezentanţilor TVR şi SRR, preşedintele Cartel Alfa Bogdan Hossu afirmând că trebuie luată o decizie, însă aceasta trebuie analizată sub toate aspectele.

Bogdan Hossu a susţinut că neluarea în calcul a tuturor aspectelor privind funcţionarea celor două instittuţii ar putea adâncii problema de la TVR. "O separare a celor două funcţii nu respectă problema TVR", a mai spus Bogdan Hossu, precizând că este îngrijorat de graba cu care se doreşte să fie adoptată această iniţiativă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici