Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti examinează suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB) va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne şi premier interimar, în urma unor dovezi apărute în presă, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Marian Popescu.

581 afișări
Imaginea articolului Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti examinează suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea

Comisia de Etică a UB examinează suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz şi adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanţi ai media", arată profesor dr. Marian Popescu, citat într-un comunicat de presă al UB.

O sesizare privind plagierea lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusă la Universitatea Bucureşti, premierul interimar spunând că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este "principala sursă de zvonuri şi minciuni" îndreptate împotriva sa.

"În legătură cu încercările mai vechi şi mai noi de a pune sub semnul întrebării probitatea mea morală, corectitudinea declaraţiilor de avere şi legalitatea parcursului meu academic, inclusiv cu privire la sesizarea de plagiat depusă la Universitatea Bucureşti privind teza de doctorat, ţin să precizez următoarele: sunt un om corect, am respectat şi respect legile ţării. În privinţa parcursului meu academic, am cerut şi am primit din partea Ministerului Educaţiei, conform legii, atestarea faptului că atât titlul de doctor, cât şi cel de conducător de doctorat au fost obţinute cu respectarea tuturor normelor legale şi a exigenţelor academice în vigoare la momentul respectiv", arăta Gabriel Oprea, într-un comunicat transmis marţi de Centrul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Premierul interimar spune că, prin răspunsul primit de la Ministerul Educaţiei în 23 iunie, "este atestată fiecare etapă a acestui parcurs, începând cu admiterea la doctorat în 01.10.1996, până în 19.02.2003", când a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de ştiinţe militare, ordine publică şi siguranţă naţională, redenumită ulterior Comisia de Securitate Naţională.

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca şi sesizarea depusă la ANI pentru verificarea declaraţiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum şi "alte încercări" de a-l denigra îl au ca autor pe Ioan Sîrbu.

"Ioan Sîrbu este cel care a fost demis de la conducerea Direcţiei Medicale a ministerului în timpul mandatului meu ca ministru al Apărării Naţionale, pentru faptele comise în funcţia pe care a deţinut-o şi pentru lipsa de corectitudine pe care a arătat-o faţă de militari. Alături de Valer Marian, un om cunoscut pentru apetenţa de a depune plângeri şi petiţii, Ioan Sîrbu este principala sursă de zvonuri şi minciuni îndreptate împotriva mea", a arătat Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus că lucrarea sa de doctorat, elaborată sub îndrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este "un document public şi este la dispoziţia oricui doreşte să o răsfoiască, să o citească sau să o analizeze în detaliu".

Ministrul Afacerilor Interne, premier interimar, a făcut aceste precizări după ce Hotnews a scris, marţi, că la Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a fost depusă o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a lui Oprea.

La începutul lunii aprilie, Gabriel Oprea a fost reclamat la Agenţia Naţională de Integritate de o avocată care, în numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetările.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost reclamat la ANI de avocata Diana Monica Croitoru - Anghel, în numele unui client al acesteia.

La momentul depunerii sesizării, avocata a declarat pentru MEDIAFAX că a făcut trei reclamaţii la ANI pentru verificarea averii lui Gabriel Oprea, în care a cerut cercetarea tuturor declaraţiilor de avere ale lui Oprea din perioada 2004 - 2014.

În sesizările către ANI avocata a reclamat mai multe nereguli, precum faptul că Oprea nu şi-ar fi declarat venituri din drepturi de autor, ar fi cumulat pensie şi salariu, nu ar fi plătit taxe pentru mai multe imobile achiziţionate şi ar avea datorii la buget.

Ea a mai precizat că persoana în numele căreia a depus sesizările la ANI nu este implicată în vreun proces cu Gabriel Oprea sau cu Ministerul de Interne, ci doar "are cunoştinţă de aceste abateri" şi, "ca orice bun cetăţean, a procedat la sesizarea" organelor abilitate.

La rândul său, ministrul de Interne a spus, la momentul debutului cercetărilor inspectorilor de integritate, că nu este prima oară când este verificat de ANI şi că nu are niciun dubiu că agenţia va constata o dată în plus că nu există neconcordanţe sau suspiciuni în ceea ce îl priveşte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici