Comisia Europeană ar vrea evaluarea anuală a statelor membre privind respectarea statului de drept

Comisia European a prezentat, miercuri, o serie de iniţiative concrete privind statul de drept, iar printre măsuri se numără instituirea unui ciclu de evaluarea a statului de drept, care să includă un raport anual referitor la subiect vizând toate statele membre ale UE.

83 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană ar vrea evaluarea anuală a statelor membre privind respectarea statului de drept

Comisia Europeană ar vrea evaluarea anuală a statelor membre privind respectarea statului de drept

„Comisia prezintă astăzi, 17 iulie, o serie de iniţiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept şi oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Cu toate acestea, instituţiile Uniunii şi statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre.În plus, un răspuns eficient necesită, de asemenea, sprijinul societăţii civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părţile să acţioneze în acest sens”, au transmis reprezentanţii Comisiei Europene, printr-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

Instituţia mai spune că pentru a promova o cultură comună a statului de drept în întreaga Europă, Comisia va da curs ideii privind organizarea unui eveniment anual specific dedicat dialogului cu societatea civilă.

„Aceasta va utiliza pe deplin posibilităţile de finanţare pentru a capacita părţile interesate, inclusiv societatea civilă, în vederea promovării statului de drept şi pentru instituirea unei strategii de comunicare specifice privind statul de drept. Comisia va consolida cooperarea cu Consiliul Europei şi cu alte organizaţii internaţionale, precum şi cu reţelele judiciare şi parlamentele naţionale. Comisia invită Parlamentul European, Consiliul şi statele membre să se implice pe deplin în acest proces”, a completat sursa citată.

De asemenea evaluarea anuală a statului de drept în statele membre este un sistem suplimentar menit să depisteze din timp problemele din ţările membre ale Uniunii Europene.

„Pentru a preveni apariţia unor probleme legate de statul de drept, Comisia a decis să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept, care să includă un raport anual privind statul de drept vizând toate statele membre ale UE. Acest sistem suplimentar va contribui la depistarea timpurie a problemelor emergente legate de statul de drept, indiferent de locul în care apar. Comisia va aprofunda monitorizarea evoluţiilor legate de statul de drept şi va invita toate statele membre să se implice într-un schimb reciproc de informaţii şi într-un dialog, inclusiv prin intermediul unei reţele de puncte naţionale de contact. Parlamentul European şi Consiliul ar trebui să organizeze o dezbatere specifică privind raportul anual al Comisiei. De asemenea, Comisia va dezvolta în continuare tabloul de bord privind justiţia în Uniunea Europeană şi va consolida dialogul cu alte instituţii ale UE, cu statele membre, cu partidele politice europene şi cu părţile interesate”, explică sursa menţionată.

„Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a reafirmat recent faptul că statul de drept este esenţial pentru funcţionarea UE. Importanţa sa este recunoscută, de asemenea, de o majoritate covârşitoare a cetăţenilor UE. Cu toate acestea, statul de drept a fost atacat în mai multe moduri în ultimii cinci ani. Comisia Europeană a depus eforturi deosebite pentru a rezista acestor atacuri cu instrumentele de care dispune şi va continua să facă acest lucru. Astăzi am decis să ne consolidăm şi mai mult setul de instrumente pentru a promova, a proteja şi a asigura respectarea statului de drept”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Statul de drept: o valoare comună pentru toţi europenii

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat, miercuri, arată că cetăţenii acordă o mare importanţă respectării statului de drept:

„peste 8 din 10 cetăţeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanţe de judecată independente, egalitatea în faţa legii şi investigarea şi urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupţie sunt importante pentru ei;
peste 8 din 10 cetăţeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate celelalte state membre;
peste 80 % din cetăţenii UE sunt în favoarea îmbunătăţirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
majoritatea cetăţenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informaţi cu privire la situaţia statului de drept”, conform comunicatului de presă.

Sondajul Eurobarometru arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei şi al societăţii civile în tragerea la răspundere a politicienilor aflaţi la putere, cu peste 8 din 10 cetăţeni considerând că este important ca mass-media şi societatea civilă să îşi poată desfăşura activitatea în mod liber şi să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidaţi.

Taguri:
ce,
stat,
drept

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici