Comisia Nemirschi a finalizat audierile

Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, a finalizat, marţi, audierile privind atribuirea unui contract de 500.000 de euro prin negociere fără participare, deputaţii PDL, pe de o parte, şi cei ai PSD şi PNL având păreri diferite privind legalitatea actului.

26 afișări
Imaginea articolului Comisia Nemirschi a finalizat audierile

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Deputaţii au stabilit să întocmească, pe 10 august, un raport cu concluziile lor, pe care îl vor prezenta plenului camerei Deputaţilor.

Petru Călian (PDL) a propus ca membrii comisiei să ceară DNA să precizeze dacă cercetează contractele semnate de ministrul mediului Nicolae Nemirschi, însă majoritatea membrilor comisiei nu au agreat această solicitare, stabilind că ar fi mai bine să se consulte, mai întâi, cu comisia juridică pentru a afla dacă pot face o astfel de solicitare.

Deputaţii din comisia parlamentară de anchetă i-a audiat, marţi, pe reprezentantul firmei care a beneficiat de contractul atribuit de Ministerul Mediului, Gabriel Ştefănescu şi pe directoarea Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă.

Trăilă le-a spus deputaţilor că ANRMAP a efectuat un control la solicitarea Ministerului Mediului, în 24 iunie şi a constatat unele încălcări ale prevederilor legale, echipa de control sancţionând cu amendă de 35.000 de lei autoritatea contractantă, adică Ministerul Mediului.

Afirmaţiile reprezentantei ANRMAP au fost interpretate diferit de către reprezantanţii PDL şi cei ai PSD. Democrat-liberalul Petru Călian a declarat că "o tabără vrea aflarea adevărului, în timp ce o altă tabără vrea să-l scoată basma curată pe ministrul Mediului".

Mircea Duşa (PSD) a susţinut că două instituţii care se ocupă de achiziţiile publice, ANRMAP şi UCVAP (Unitatea pentru Coordonare şi verificare a Achiziţiilor Publice), au prezentat Comisiei puncte de vedere opuse privind legalitatea încheierii contractului de la Ministerul Mediului.

Vicepreşedinta Comisiei parlamenatre, Diana Duşa (PNL), a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în urma audierilor, concluzia liberalilor este că încheierea contractului de la Ministerul Mediului s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, "la limita legii".

Ea a arătat că pentru acest program au fost folosiţi bani europeni şi, din acest motiv, "nu este corect ca lupta politică dintre PSD şi PDL să afecteze modul în care este percepută gestionarea fondurilor europene".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici