Comisiile juridice, raport pentru două numiri de judecători la CCR. Parlamentul ar putea vota în aceeaşi zi numirea noilor judecători

Deputaţii şi senatorii jurişti vor dezbate, marţi, rapoartele pentru numirea noilor judecători CCR din partea celor două Camere ale Parlamentului. PSD l-ar putea propune pe şeful SIIJ, Gheorghe Stan, din partea Camerei Deputaţilor. Legislativul ar putea vota în aceeaşi zi numirea judecătorilor.

508 afișări
Imaginea articolului Comisiile juridice, raport pentru două numiri de judecători la CCR. Parlamentul ar putea vota  în aceeaşi zi numirea noilor judecători

Comisiile juridice, raport pentru două numiri de judecători la CCR. Parlamentul ar putea vota în aceeaşi zi numirea judecătorilor

Actualul şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Gheorghe Stan, ar putea fi propunerea social-democraţilor pentru postul de judecător la CCR, din partea Camerei Deputaţilor, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. În acest caz, Gheorghe Stan îl va înlocui pe judecătorul CCR Ştefan Minea, al căruia mandat expiră pe 15 iunie.

Totodată, fostul vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga este propunerea PSD pentru funcţia de judecător al CCR, din partea Senatului. Cristian Deliorga este în prezent judecător la Curtea de Apel Constanţa, la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Acesta ar urma să o înlocuiască pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărui mandat expiră tot pe 15 iunie.

PNL îi propune pentru posturile vacante pe liberalul Ioan Cupşa, vicepreşedinte la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pe locul judecătorului numit de Cameră, iar din partea Senatului, pe senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Uniunea Salvaţi România (USR) a decis să îi propună pe avocaţii Mircea Ursuţa, din partea Senatului, şi Vlad Ştefan, din partea Camerei Deputaţilor, pentru funcţiile de judecători CCR.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor vor dezbate şi vota, fiecare, marţi, câte un raport privind numirile celor două Camere pentru funcţiile de magistraţi ai Curţii care vor deveni vacante.

Cele două Camere parlamentare ar putea dezbate şi vota în aceeaşi zi, începând cu ora 10:00, rapoartele Comisiilor juridice privind numirea celor doi judecători CCR.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire în funcţia de judecător la CCR a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curte pe judecătorul Petre Lăzăroiu.

Petre Lăzăroiu a fost numit la CCR pe 16 septembrie 2008 de Traian Băsescu, pentru un mandat de doi ani, după ce funcţia a rămas vacantă în urma decesului lui Petre Ninosu. Lăzăroiu a fost reinvestit pe 2 iunie 2010 pentru un mandat complet de 9 ani. Prin urmare mandatul acestuia expiră la data de 2 iunie.

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidenţial. Ea a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici