Componenţa Biroului permanent al Senatului nu se schimbă după desfiinţarea grupului ALDE

Componenţa Biroului permanent al Senatului va rămâne aceeaşi, după desfiinţarea grupului ALDE. Totodată, solicitarea pentru crearea grupului mixt „Democraţia”, făcută de Călin Popescu Tăriceanu a fost trimisă, luni, la Comisia de Regulament.

393 afișări
Imaginea articolului Componenţa Biroului permanent al Senatului nu se schimbă după desfiinţarea grupului ALDE

Componenţa Biroului permanent al Senatului nu se schimbă după desfiinţarea grupului ALDE

„Întrucât, după alegerea Preşedintelui Senatului, se renegociază, dacă este cazul, repartizarea funcţiilor din Biroul Permanent, se constată că nu este nevoie de o reîmpărţire a funcţiilor, deci, rămâne aceeaşi structură. Alogritmul Biroului Permaennt al Senatului, cu 13 funcţii, inclusiv funcţia de Preşedinte, arată în felul următor; Grupul parlamentar PSD 68 senatori afiliaţi, asumă opt funcţii al Biroului permanent, inclusiv funcţia de Preşedinte al Senatului; Grupul senatorial PNL, 25 de senatori afiliaţi, trei funcţii în Biroul Permanent; Grupul USR 13 senatori afiliaţi, o funcţie la nivelul Biroului Peramanent; Grupul UDMR, 9 senatori afiliaţi, o funcţie în Biroul Permanent”, a afirmat Radu Preda.

Cu privire la decizia trimiterii solicitării pentru înfiinţarea grupului mixt „Democraţia”, senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că nu era necesară decizia.

„S-a făcut informarea către Biroul Senatului, cronologia evenimentelor din ALDE. Hotărârea Biroului Permanent, nenecesară, a suferit un vot de şapte la cinci pentru trimiterea la Comisia de Regulament, asupra acestei informări. Comisia sesizată abuziv, de Biroul Sernatului, nu are ce opinie să dea pentru o informare, cel mult interpretează un articol de Regulament, iar aici nu este cazul. Solicitarea pe care v-a făcut-o colegul senator este una legitimă. Eu nu cred că trebuie să dăm un vot astăzi, ci doar să dăm act de constituirea acestui grup”, a declarat Alina Gorghiu, senator PNL, în plenul de luni.

La rândul său, liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că au fost tîntrunite condiţiile înfiinţării grupului mixt „Democraţia”, iar singura procedură ce trebuia urmată este anunţul în Biroul permanent, lucru deja făcut de către partid.

„Am cerut în plenul acestei Camere, să se ia act oficial de desfiinţare a acestui grup parlamentar ALDE, şi am anunţat că se va declanşa procedura necesară din Regulament, pentru constituirea grupului mixt, „Democraţia”, în componenţa căruia intră cei şase senatori ai fostului grup ALDE, la care se adaugă alţi şapte senatori neafiliaţi, care au renunţat la această calitate. În condiţiile în care grupul ALDE din Senat s-a desfiinţat, din cauza numărului insuficient de senatori pentru funcţionarea sa, cei şase senatori au căpătat statutul de senatori neafiliaţi şi s-au aflat în situaţia reglementată de a constitui grupul mixt, cu condiţia întrunirii unui număr de şapte, v-am spus că suntem 13. Pot să vă aduc la cunoştinţă că am înaintat spre Preşedintele Seantuluui şi în atenţia Biroului Permanent, o notă în care detaliem acest lucru, cu semnăturile membrilor afiliaţi la grup. În regulament nu se specifică dacă acest grup se poate constitui la începutul legislaturii, nu există condiţii în acest sens.” , a explicat fostul şef al Senatului.

Totodată, Tăriceanu a specificat că nu este nevoie de aviz din partea Comisiei de Regulament, iar Biroul nu ar trebui să ia deciziile cu rea voinţă.

„Biroul Permanent nu trebuie să împiedice din interes de partid sau raţiuni politice adverse, voinţa parlamentarilor neafiliaţi de a se reuni într-un grup parlamentar mixt. Vă aduc la cunoştinţă, că astăzi, am trimis solicitarea noastră către Comisia de Regulament, unde nu se vorbeşte de aprobare, vreun aviz, ci doar de a se aduce la cunoştinţa plenului constituirea grupului, ceea ce am şi făcut”, a subliniat liderul senatorilor ALDE.

În urma discuţiilor, preşedintele Senatului Teodor Meleşcanu a propus termen de o săptămână pentru ca cei din Comisia de Regulament să ia o decizie privind înfiinţarea grupului mixt.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, săptămâna trecută, că în urma afilierii la grupul ALDE din Senat a membrilor Pro România Adrian Ţuţuianu, Vasile Ilea şi Nicolae Marin, urmează ca grupul să fie depusă o solicitare la conducerea Senatului pentru înfiinţarea unui grup parlamentar mixt, care să poarte denumirea „Democraţia”.

Deciziile vine după desfiinţarea grupului ALDE de la Senat şi a alegerii la şefia forului legislativ a lui Teodor Meleşcanu.

Taguri:
senat,
birou,
permanent

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici