Concluzia Guvernului pentru Băsescu: Costuri de personal tăiate prin concedieri pe final de an

Premierul Boc îi va prezenta preşedintelui Băsescu un raport cu evoluţia cheltuielilor publice în perioada 2008–2010 şi intenţia Guvernului de a reduce în acest an cheltuielile de personal cu 5% faţă de 2009, în principal prin concedieri în intervalul septembrie–decembrie, în întreaga administraţie.

34 afișări
Imaginea articolului Concluzia Guvernului pentru Băsescu: Costuri de personal tăiate prin concedieri pe final de an

Concluzia Guvernului pentru Băsescu (Foto): Costuri de personal tăiate prin concedieri pe final de an (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua şi anul viitor, tot cu 5%, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală, operaţiune prin care ponderea salariilor bugetarilor să scadă de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB.

Diminuarea de cheltuieli a rezultat din discuţia de luni seara dintre premierul Emil Boc şi miniştri, organizată la o vilă de protocol înaintea întâlnirii de marţi cu preşedintele Traian Băsescu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

Premierul şi miniştrii au analizat date comparative privind evoluţia cheltuielilor publice şi reducerile de personal în perioada 2008-2010, concluzia fiind că au fost realizate economii mai mult din eliminarea unor posturi bugetate şi mai puţin din reduceri efective de angajaţi

"Prin înţelegerea cu FMI s-a convenit să avem o reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar de 5% în acest an şi încă de 5% anul viitor. Au fost analizate punct cu punct toate reducerile de cheltuieli care trebuia făcute la nivelul ministerelor, cu accent pe ministerele comasate, precum cele pentru Turism şi Economie. O analiză comparativă 2008-2010 privind cheltuielile publice şi reducerile de personal, din care a rezultat că au fost realizate economii şi prin disponibilizări de angajaţi, dar mai mult prin eliminarea unor posturi bugetate", au arătat sursele.

Până la sfârşitul lunii iunie vor fi adoptate în acest sens standardele de cost în administraţia locală, pentru a fi efectuate disponibilizări.

O variantă suplimentară avută în vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este "eficientizarea" costurilor cu prestaţiile sociale, prin direcţionarea acestora cu precădere către persoanele care au nevoie de sprijinul statului.

Săptămâna trecută, surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că Secretariatul General al Guvernului a cerut miniştrilor date privind numărul bugetarilor concediaţi, iar răspunsul primit a fost că foarte multe posturi tăiate erau vacante, motiv pentru care fiecare membru al Cabinetului trebuie să prezinte, în trei săptămâni, o nouă organigramă, mult mai redusă.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.

În discuţia de luni seara, premierul şi miniştrii au discutat şi despre absorbţia fondurilor comunitare, concluzia fiind, potrivit surselor participante la întâlnire, că sunt înregistrate întârzieri care impun o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea reducerii duratei între momentul contractării şi cel al execuţiei.

Guvernul consideră în continuare că procedurile pot fi accelerate prin taxa de timbru calculată la valoarea contractului impusă firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii, deşi Comisia Europeană apreciază că această taxă poate împiedica accesul liber la justiţie.

Miniştrii au reclamat faptul că nu pot plăti echipele de management care participă la implementarea efectivă a proiectelor finanţate din fonduri UE, deoarece nu mai au o bază legslativă, după intrarea în vigoare a Legii salarizării.

Membrii Guvernului au discutat şi despre procesul de descentralizare, premierul Emil Boc cerând miniştrilor să respecte termenele stabilite.

Întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii Guvernului, anunţată săptămâna trecută de şeful statului, va avea loc marţi, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

Surse oficiale au declarat anterior, agenţiei MEDIAFAX, că miniştrii care vor participa la discuţiile de la Cotroceni vor avea, luni seară, o întâlnire pregătitoare cu şeful Guvernului.

Preşedintele declara, lunea trecută, că va cheama Guvernul la consultări, la Cotroceni, menţionând că va discuta despre disponibilizările în sistemul bugetar, pe care nu le-a prea remarcat, şi despre fondurile pentru infrastructură.

Pe de altă parte, preşedintele a adresat Parlamentului şi Guvernului scrisori în care semnalează necesitatea adoptării în regim de urgenţă a Codurilor de procedură penală şi civilă şi a legilor de punere în aplicare a celor patru Coduri juridice.

Preşedinţia a comunicat, luni, că temele de discuţie sunt cheltuielile publice din administraţie, cheltuielile sociale, absorbţia fondurilor de la UE, legislaţia achiziţiilor publice, revizuirea Constituţiei şi descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici