Congresul PSD a aprobat modificările la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi alegeri preliminare

Congresul PSD a aprobat, sâmbătă, principalele modificări ce vor fi aduse Statutului partidului, între acestea figurând alegerea preşedintelui prin votul tuturor membrilor, desemnarea în mod similar a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18.

524 afișări
Imaginea articolului Congresul PSD a aprobat modificările la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi alegeri preliminare

Congresul PSD a aprobat modificările la Statutul PSD: 18 vicepreşedinţi şi alegeri preliminare (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Delegaţii la Congres au aprobat, prin vot, propunerea ca preşedintele partidului să fie ales prin votul tuturor membrilor PSD, urmând ca această modalitate să fie aplicată la alegerile de la următorul congres ordinar, din 2014.

O modalitate similară se va aplica şi în ceea ce priveşte desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, la acest tip de scrutin urmând să participe şi simpatizanţii partidului.

Secretariatul general al partidului va trebui să întocmească normele după care vor fi organizate aceste alegeri preliminare, Regulamentul de organizare a acestor alegeri.

Rezultatele alegerilor pentru preşedintele PSD şi pentru candidatul la alegerile prezidenţale vor fi validate de Congresul partidului.

În mod corespunzător, preşedintele partidului poate fi revocat, înainte de alegerile la termen, tot prin votul tuturor membrilor PSD.

Membrii PSD vor trebui să aibă o vechime de trei luni în partid pentru a putea participa la aceste alegeri preliminare interne.

Congresul a aprobat şi o nouă formulă de alegere a vicepreşedinţilor, care, de asemenea, se va aplica la următorul congres ordinar.

S-a decis majorarea numărului de vicepreşedinţi care vor fi aleşi la următoarele alegeri interne (peste trei ani şi jumătate, dacă ele vor fi ordinare).

Pe lângă opt vicepreşedinţi aleşi ca reprezentanţi ai regiunilor de dezvoltare, alţi şapte vor fi aleşi, fără domenii, în ordinea voturilor obţinute în congres.

Lor li se vor adăuga alţi trei vicepreşedinţi nealeşi de congres, aceştia fiind preşedinţii primelor trei organizaţii judeţene cu rezultatele cele mai bune obţinute la alegerile locale şi/sau parlamentare desfăşurate până la momentul congresului respectiv.

O altă modificare agreată a fost cea propusă de Ponta, de organizare în fiecare toamnă a unui Consiliu Naţional în care conducerea centrală să prezinte rapoarte de activitate.

Conducerea centrală, preşedintele, secretarul general şi vicepreşedinţii, vor prezenta rapoarte de activitate anuală, Consiliul apreciind sau nu prin vot dacă activitatea a fost satisfăcătoare.

De asemenea, la Consiliul anual preşedintele poate cere un vot de încredere, lipsa acestuia ducând la demiterea întregii echipe de conducere care formează Biroul Permanent Naţional şi organizarea, în scurt timp, a unui congres extraordinar pentru alegeri interne.

O altă propunere aprobată de Congres este cea prin care se consfinţeşte de drept o stare de fapt, preşedintele Consiliului Naţional, al organizaţiei de Femei, de Tineret şi de Seniori urmând să fie membri cu drept de vot în Biroul Permanent Naţional.

De asemenea, au fost simplificate procedurile de admitere a noilor membri, dobândirea calităţii de membru făcându-se în momentul depunerii adeziunii la partid.

O altă modificare a Statutului este înfiinţarea Registrelor judeţean şi naţional de evidenţă a membrilor de partid, dar şi a simpatizanţilor fără carnet de membru.

Pe lângă aceste registre de evidenţă, sub forma de bază de date în format electronic, PSD va institui şi un registru de evidenţă al voluntarilor.

PSD va institui şi distincţii pentru membrii de partid care se vor remarca prin activitatea de partid, urmând ca la nivel central să se constituie o comisie de propuneri pentru acordarea distincţiilor.

Funcţia de preşedinte executiv a fost eliminată, la toate nivelurile, urmând ca în cadrul organizaţiilor judeţene, la propunerea preşedintelui filialei, să se poată alege un prim-vicepreşedinte, cu atribuţii delegate de liderul respectiv.

O altă modificare a Statutului PSD vizează extinderea atribuţiilor BPN, care va propune grupurilor parlamentare ale partidului candidaţii pentru funcţii în Birourile Permanente ale Camerei, respectiv Senatului, precum şi pentru conducerea celor două grupuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici