CONGRESUL PSD: Ponta, reales preşedinte al partidului, Dragnea - preşedinte executiv. Care este componenţa noii echipe

Victor Ponta a fost reales, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al PSD, în timp ce Liviu Dragnea a fost ales preşedinte executiv al partidului, potrivit anunţului oficial al rezultatului votului delegaţilor la Congres.

4178 afișări
Imaginea articolului CONGRESUL PSD: Ponta, reales preşedinte al partidului, Dragnea - preşedinte executiv. Care este componenţa noii echipe

CONGRESUL PSD, a doua zi: Social-democraţii aleg noua conducere a partidului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE Ponta: Vreau să îi cooptez în echipa de conducere pe cei care au pierdut la Congres

"Toţi cei care au pierdut, vreau şi îmi doresc foarte mult să îi cooptez, într-o formă sau alta, în echipa de conducere, pentru că sunt oameni foarte valoroşi, sunt oameni care au voturi în spate, care conduc judeţe şi de care am nevoie în continuare", a subliniat Ponta.

El a menţionat că "votul e vot". "Nu am ştiut niciun moment ce se va întâmpla, pentru că îi consider pe toţi cei care au candidat prietenii mei şi oameni din echipa mea şi acum trebuie să mă ocup să oblojim rănile care apar întotdeauna după un vot şi să îi conving să fie în continuare alături de noi în echipa de conducere", a mai spus acesta.

Pe de altă parte, el a arătat că, dincolo de câte voturi au avut sau nu "împotrivă", el şi Liviu Dragnea, în mod sigur colegii le-au acordat încredere şi şi-a declarat speranţa că la sfârşitul celor trei ani de mandat aceştia să fie cel puţin la fel de mulţumiţi cum au fost acum.

UPDATE Victor Ponta, reales preşedinte al PSD, Liviu Dragnea - preşedinte executiv

"Îmi doresc o echipă unită şi performantă", a spus Ponta, după anunţarea rezultatelor.

Victor Ponta a fost singurul candidat la şefia partidului.

De asemenea, Liviu Dragnea a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte executiv, nou înfiinţată. Congresul PSD a adoptat, vineri, cu unanimitate, prin vot deschis, o serie de modificări la Statutul partidului, cea mai importantă fiind instituirea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii.

Vicepreşedinţi la nivel naţional au fost aleşi, în ordinea numărului de voturi obţinute: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejenariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu.

Gheorghe Bunea Stancu, Ion Câlea, Adrian Duicu, Ion Prioteasa şi Cristian Rizea, şi ei candidaţi la funcţia de vicepreşedinte naţional, s-au aflat ca număr de voturi sub lista primilor opt clasaţi.

Funcţii de vicepreşedinte alese pe regiuni au fost adjudecate de următorii candidaţi: Regiunea Nord - Est - Gheorghe Nichita; Regiunea Sud - Est - Marian Oprişan (care i-a devansat pe Constantin Boşcodeală şi Nicuşor Constantinescu); Regiunea Sud - Mircea Cosma ( care i-a devansat pe Silvian Ciupercă şi Adrian Ţuţuianu); Regiunea Sud - Vest - Paul Stănescu; Regiunea Vest - Ion Mocioalcă (care l-a devansat pe Titu Bojin); Regiunea Nord - Vest - Ioan Rus; Regiunea Centru - Mircea Duşa; Regiunea Bucureşti - Ilfov - Robert Negoiţă.

Cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost adjudecate, în ordinea numărului de voturi, de Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea.

Numărul exact al voturilor întrunite de fiecare candidat nu a fost precizat de la tribuna Congresului.

UPDATE Votul delegaţilor s-a încheiat

La momentul transmiterii acestei ştiri, organizatorii verifică dacă numărul de vouchere din urne corespunde cu numărul de voturi exprimate electronic.

Rezultatele votului urmează să fie anunţate apoi de la tribuna Congresului.

Social-democraţii delegaţi la Congres au votat electronic, în baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate în fiecare din cele 60 de cabine de vot.

UPDATE - Iliescu, votat preşedinte de onoare al PSD de către Congres

"Avem o prevedere în statut şi îmi revine mie plăcerea ca, de fiecare dată - şi sper că mult timp de acum încolo, să propun desemnarea preşedintelui de onoare al partidului în persoana lui Ion Iliescu. O să punem în statut - Iliescu preşedinte de onoare", a spus Ponta, în faţa Congresului.

Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

UPDATE Congres PSD: CExN al PSD, mandatat să iniţieze procedurile de fuziune cu UNPR

Congresul PSD a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie prin care mandatează CExN al partidului să elaboreze şi să încheie un Protocol de colaborare între PSD şi UNPR şi să iniţieze procedurile privind fuziunea dintre cele două partide.

Rezoluţia a fost adoptată având în vedere faptul că PSD şi UNPR sunt deja parteneri în Alianţa de Centru Stânga (ACS), că există "o opţiune comună" a celor două partide pentru valorile social democraţiei, "multiple elemente de convergenţă" între programele politice, economice şi sociale şi "un deplin consens asupra unor obiective de interes naţional", precum şi relaţii de colaborare, cooperare şi sprijin reciproc în cadrul Parlamentului României, la nivelul Guvernului, precum şi în cadrul administraţiei locale.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, preciza, în 11 aprilie, întrebat când se va realiza fuziunea cu UNPR, că la Cogresul PSD se adoptă o rezoluţie care va permite procedurile de fuziune.

"Întâi, în cadrul Congresului, noi adoptăm o rezoluţie. Congresul ne dă voie să facem procedurile de fuziune, după care o să discutăm cu colegii de la UNPR. Nu a mai fost o chestiune foarte urgentă pentru că noi de fapt colaborăm foarte bine. Avem un grup comun, domnul Oprea este membru al Guvernului, nu a mai fost o chestiune arzătoare. Luăm acordul Congresului. Conform Statutului, doar Congresul ne poate da acest acord, după aceea va avea şi UNPR un Congres şi facem procedurile, dar nu mai este motiv de grabă din moment ce funcţionăm foarte bine, nu avem nicio sincopă", a menţionat atunci Ponta.

UPDATE Delegaţii la Congresul PSD au început votul pentru alegerea noii conduceri

UPDATE Ponta le-a cerut delegaţilor la Congresul PSD să îi acorde încrederea pentru un nou mandat

"Dar nu vreau ca acest mandat să fie un mandat staturar, până în 2017, vreau să fiţi de acord ca în 2016 să avem un congres, să alegem împreună cine va fi liderul – eu sau altcineva, cel mai bun lider care ne va conduce în alegerile din 2016", a spus liderul PSD.

Ponta s spus că aceasta este mentalitatea sa de echipă.

"Nu vreau să fiu căpitanul echipei care pierde. Vreau să fiu un câştigător, în echipa care câştigă, şi vreau, împreună cu dumneavoastră să guvernăm bine, dar să ne gândim că, de fiecare dată, guvernarea erodează, iar partidul trebuie să meargă mai departe, indiferent de eroziunea guvernării", a subliniat acesta.

Menţionând că un lider are valoarea echipei din jurul său, Victor Ponta le-a cerut delegaţilor să sprijine echipa propusă de el.

"O să vă cer un nou mandat de încredere de trei ani, alături de Liviu Dragnea, alături de echipa de vicepreşedinţi, un mandat în care, să ştiţi, nu o să fiţi foarte relaxaţi sau foarte liniştiţi", le-a spus el participanţilor la Congres.

UPDATE Ponta: Năstase mi-a zis că în politică, spre deosebire de box, contează dacă poţi să te ridici

"Am o mulţumire specială pentru cel care mi-a fost totdeauna alături şi sper să-mi fie şi în continuare, pentru Adrian Năstase", a spus Ponta, stârnind aplauzele delegaţilor PSD.

El a relatat un episod din 2002 din biroul premierul de la acea dată, Adrian Năstase, când acesta i-a propus să intre în PSD.

"O să recunosc întotdeauna şi o să mă mândresc cu rolul pe care l-a avut Adrian Năstase în cariera mea politică. (…) Mi-a spus ceva Adrian Năstase, că diferenţa între politică şi box este faptul că nu contează de câte ori eşti trimis la podea, contează dacă de fiecare dată poţi să te ridici. Şi sunt convins că va putea să facă ceea ce mi-a zis mie în acele momente", a mai susţinut preşedintele PSD.

El a mai afirmat că nu a luat parte la negocierile pentru poziţiile de vicepreşedinţi deoarece "nu există un criteriu obiectiv" prin care să poată diferenţia candidaţii la funcţiile de vicepreşedinte.

"Toţi aţi câştigat alegerile, toţi v-aţi făcut datoria faţă de PSD, nu pot să vă împart în cei mai buni şi cei mai răi", a completat Ponta.

Liderul PSD a menţionat că îi va vota pe toţi candidaţii şi în felul acesta îşi va anula votul din Congres.

UPDATE Ponta: PSD e un partid credincios liderului, fie că s-a chemat Iliescu, Năstase, Geoană

"Ion Iliescu vorbea de unitatea partidulul ca fiind unul din aşa-zisele secrete ale PSD. Adrian Năstase spunea că liderul trebuie să vadă mai departe şi să-i convingă pe cei din jur să-l urmeze. Dacă e un motiv pentru care spun că mă mândresc cu PSD şi îl iubesc e că PSD e acel partid care a fost credicios liderului şi a stat alături de lider, fie că s-a chemat Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase sau Mircea Geoană", a spus Ponta.

El a arătat că social-democraţii află de la televizor despre unele dintre deciziile luate la centru, dar a subliniat că aceştia, şi în aceste condiţii, stau alături de liderul lor.

"Ştiu că deciziile pe care le luăm - unele le aflaţi de la televizor - chiar dacă nu vi se par bune, capacitatea de a fi lider, de a fi uniţi - acesta e marele secret al PSD pe care pot să-l dezvălui şi sunt sigur că niciun partid din România nu va putea să aibă această calitate extraordinară. Vă mulţumesc, orice sacrificiu merită pentru a păstra această calitate a partidului", a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Hrebenciuc şi Mitrea au văzut în mine un lider când eu nu vedeam acest lucru

"Le mulţumesc acum celor care crezut de la început în proiectul pezentat în 2010. Nu am uitat că am fost sprijinit de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Bunea-Stancu, Constantin Nicolescu, Mircea Cosma, Corina Creţu, Radu Moldovan Mircea Duşa, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu... Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciu - lideri vechi ai partidului, care au văzut în mine un lider chiar când eu nu vedeam acest lucru - Dragoş Benea, Nicu Bănicioiu, Robert Negoiţă, mai tineri", a spus Ponta.

El a menţionat că le muţumeşte în special celor care în 2010 nu au fost alături de el, ci de Mircea Geoană, pentru că aşa au crezut că e bine atunci, pentru că au venit alături de echipa de conducere a PSD şi săau bătut pentru partid, câştigând alegerile.

"Am învăţat de la Ion Iliescu şi de la alţi înţelepţi că e mai greu să-ţi apropii oamenii şi că e mult mai uşor să-i depărtezi, să-i goneşti. Am făcut bine ă am trecut peste orgoliul meu personal şi peste tendinţa mea tinerească spre confict. Cred că fiecare dintre dumneavostră,, începând în primul rând cu Mircea Geoană, cu toţi ceilalţi pe care v-am convins, reprezintă un câştig pentru partid. Fiecare care rămâne alături de PSD e un câştig, pentru că o echipă puternică înseamană un lider mai puternic", a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Sunt complementar cu Dragnea; ce are Liviu nu am eu şi ce am eu nu are Liviu

"Principalul meu partener e Liviu Dragnea. Îi mulţumesc pentru anii în care a fost alături de mine. Azi ne asumăm un nou mandat împreună - preşedinte şi preşedinte executiv. Secretul acestui tandem e că suntem complementari: ce are Liviu nu am eu şi ce am eu nu are Liviu. Asta dă eficienţă tandemului nostru, împreună vom reuşi, nu doar în partid, ci şi în Guvern, să le ducem în direcţia bună", a spus Ponta.

UPDATE Ponta: PSD intră în campania pentru europarlamentare de luni; în 2014 nu mai avem "umbrela USL"

"De luni începem campania pentru europarlamentarele din 2014, pentru că în mai 2014 nu vom mai avea umbrela USL. Veţi putea să demonstraţi în fiecare organizaţie, comună, oraş, judeţ care e capacitatea noastră de mobilizare, sprijnul pe care PSD îl are", a spus Ponta, la Congresul PSD, după discursul preşedintelui PES, Sergei Stanishev adresat delegaţilor social-democraţi prezenţi la Sala Palatului.

Ponta a spus că se bazează pe sprijinul delegaţilor veniţi la Congres pentru ca PSD să fie primul partid din România la alegerile europarlamentare din 2014.

"Mă bazez pe dumneavostră ca să fim nu doar primul partid din România la alegeri, dar să fim în grupul social-democrat din Parlamentul European o delegaţie puternică şi respectată. Vreau să înţelegeţi acest mesaj şi să-l trataţi cu mare seriozitate. De luni vă consideraţi în campania pentru Parlamentul European", a spus Ponta.

UPDATE Ponta: Adrian Năstase m-a rugat să transmit Congresului cele mai calde sentimente

"Îi salut pe domnul Iliescu, domnul Geoană, îi salut pe domnul Gherman, domnul Năstase, pentru faptul că ieri au fost alături de noi. Am vorbit mai devereme cu domnul Năstase, care m-a rugat să vă transmit încă o dată cele mai calde sentimente pentru emoţia cu care a fost primit ieri la acest Congres", a spus Ponta.

El a menţionat că îşi doreşte ca social-democraţii să aibă o zi la fel de frumoasă şi de bună ca cea anterioară, când a deburat Congresul.

"Am avut emoţii că se vor trezi mai puţini după discuţiile şi negocierile de azi noapte. Vă mulţumesc că sunteţi prezenţi. Îmi doresc să avem o zi la fel de frumoasă şi de bună ca cea de ieri", a mai spus Ponta.

El a ţinut să salute în mod deosebit prezenţa, pentru a doua zi consecutiv, a preşedintelui Organizaţiei de Femei a PES, Zita Gurmai, despre care a spus că este "cea mai populară figură a politicii europene în România".

Ponta a salutat şi prezenţa primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, despre care a spus că este "un conservator cu cravată roşie".

Preşedintele PSD a mai arătat că mesajul cel mai important pe care PSD îl dă cu ocazia acestui Congres este cel de unitate.

UPDATE - Congresul PSD a început

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici