Consilierul bazat pe inteligenţă artificială ION a primit 750.000 mesaje şi peste 2,5 mil vizite

Consilierul bazat pe inteligenţă artificială ION a primit, în prima lună de la lansare, 750.000 de mesaje şi tag-uri pe social media şi peste 2,5 milioane de vizite pe website, anunţă Ministerul Cercetării.

188 afișări
Imaginea articolului Consilierul bazat pe inteligenţă artificială ION a primit 750.000 mesaje şi peste 2,5 mil vizite

Cifrele ION în prima lună de la lansare arată că acest proiect a răspuns nevoii românilor de a fi ascultaţi şi reprezentaţi: 750.000 de mesaje şi tag-uri pe social media şi peste 2,5 milioane de vizite pe website.

În plus, subiectul a captat atenţia presei internaţionale şi a unor importante personalităţi din domeniul inteligenţei artificiale, care au apreciat folosirea acestei tehnologii, în premieră mondială, pentru întărirea legăturilor dintre cetăţeni şi decidenţi. Sperăm ca ION să fie un exemplu şi un punct de plecare pentru susţinerea la nivel public a cât mai multe proiecte de cercetare, inovare şi tehnologie”, informează Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Cele mai importante teme sesizate

În cadrul Proiectului ION nu sunt solicitate sau colectate date cu caracter personal ale persoanelor care transmit informaţii cu privire la problemele sesizate de cetăţeni, atat prin intermediul website-ului dedicat, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare.

Singurele informaţii preluate sunt cele pe care utilizatorul Proiectului ION vrea sa le transmită, în cuprinsul mesajului postat pe website-ul Proiectului ION. Nici administratorul Proiectului ION şi nici altă persoană implicată nu va prelua datele cu caracter personal ale utilizatorului. Sistemul a fost dezvoltat astfel încât să nu fie preluate date privind locaţia persoanei care transmite mesajul sau adresa de protocol de internet (IP).

De asemenea, în ipoteza preluării informaţiilor din social media, tehnologia a fost creată astfel încât să preia doar mesajul postat de utilizator prin folosirea „@noisuntemion”, fără a prelua alte date cu privire la identificarea utilizatorului (identificare profil, nume, prenume etc). Tehnologia scanează şi preia mesajul ce contine „@noisuntemion”, fără a efectua web scraping pe platformele sociale unde sunt postate mesajele.

Singurul segment al proiectului unde sunt solicitate date cu caracter personal unui utilizator este cel dedicat persoanelor care vor să se alăture iniţiativei ION, unde datele cu caracter personal sunt colectate în baza consimţământului utilizatorului şi conform politicii de confidenţialitate publicate în secţiunea relevantă a website-ului.

Datele cu caracter personal colectate în acest caz izolat sunt limitate la nume, prenume şi număr de telefon (fiind elemente necesare pentru demararea unei posibile colaborări) şi sunt colectate de administratorul website-ului. Datele cu caracter personal astfel colectate pot fi transmise echipei de cercetători din cadrul Proiectului ION, având în vedere scopul iniţial al aplicantului, respectiv acela de a se alătura Proiectului ION.

Legătura dintre reprezentanţi ai ministerului cu firma iniţiatoare

Guvernul României nu are nicio relaţie contractuală cu vreo persoană fizică sau juridică din proiectul ION. Mai mult, MCID a solicitat sprijinul experţilor din cadrul MAI pentru a verifica dacă există vreo vulnerabilitate sau ilegalitate legată de persoane fizice şi juridice din jurul proiectul ION, atât din punct de vedere cyber (analiza cod sursă), cât şi verificarea unor posibile corelări între lansarea ION şi fluctuaţiile unor active crypto.

Proiectul ION constituie munca colaborativă a mai multor cercetători şi dezvoltatori din domeniul tehnologiei. Fiecare dintre aceştia a adus în proiect cunoştinţele proprii, know-how-ul în domeniul prelucrării limbajului natural şi vederii computaţionale pentru a construi un sistem inteligent şi inovator care să capteze rapid şi automat părerile românilor. Nu a existat niciun transfer al drepturilor de proprietate pe care le deţin cei care au contribuit la realizarea produsului. Proiectul a fost dezvoltat în baza unui acord de colaborare cu MCID, iniţiat în data de 24.02.2023, acord similar cu cele pe care MCID le-a incheiat în trecut cu entităţi sau organizaţii din mediul privat. În cadrul acestui acord, este menţionat în mod expres faptul că nu există o obligaţie de plată din partea niciunei autorităţi publice pentru dezvoltarea Proiectului ION. Produsul rezultat a fost pus la dispoziţia Guvernului României, fara nicio contraprestaţie, pentru a fi utilizat ca un instrument în slujba cetăţenilor, tehnologia AI fiind inovaţia menită sa diferenţieze acest instrument de alte instrumente existente până la acest moment. Chiar dacă protocolul de colaborare este semnat cu o entitate privată, proiectul a atras cercetători din toată ţara şi din diaspora pentru a sprijini acest proiect. Echipa de voluntari ION AI este în continuă dezvoltare, cu echipa de voluntari români în domeniul tehnologiei IA din ţară şi străinătate. Am primit aproape 2000 de solicitări de la experţi, care lucrează în tehnologie, cercetători care studiază sau lucrează la universităţi internaţionale de AI şi machine learning, care doresc să se implice în calitate de voluntari pentru a ajuta la dezvoltarea lui ION”, transmite ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici