Controverse privind prezenţa lui Victor Alistar la Comisia pentru legile justiţiei. CSM neagă participarea acestuia din partea consiliului

Victor Alistar, membru al CSM din partea societăţii civile, a fost prezent, vineri, la comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei. Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că nu a fost mandatat să susţină punctele de vedere ale CSM.

1379 afişări

Imaginea articolului Controverse privind prezenţa lui Victor Alistar la Comisia pentru legile justiţiei. CSM neagă participarea acestuia din partea consiliului

Controverse privind prezenţa lui Victor Alistar la Comisia pentru legile justiţiei. CSM neagă participarea acestuia din partea consiliului

"Persoanele desemnate să reprezinte Consiliul Superior al Magistraturii la aceste dezbateri au fost: Jud. Maria Ceauşescu – director DLDC şi Jud. Adreea Uzlău- director adj DLDC, acestea din urmă fiind mandatate să prezinte în cadrul dezbaterilor poziţiile şi amendamentele Consiliului la proiectele de legi, aşa cum acestea au fost elaborate, argumentate şi asumate la nivel instituţional. În absenţa unei desemnări exprese, comunicate oficial Comisiei parlamentare de către conducerea Consiliului, orice altă participare, intervenţie sau punct de vedere prezentat de vreun membru al Consiliului în cadrul acestor dezbateri, nu reprezintă şi nu valorează exprimare şi asumare instituţională din partea Consiliului Superior al Magistraturii pe temele dezbătute", transmite CSM într-un comunicat de presă.

Alistar a susţinut un amendament potrivit căruia preşedintele României nu va mai putea refuza numirile şefilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit unor surse, amendamentul este asumat de Consiliul Superior al Magistraturii însă nu Victor Alistar era cel mandatat să îl prezinte.

„Consider că nu este oportună, dat fiind că independenţa Justiţiei este asigurată de Consiliul Suprem al Magistraturii, din două puncte: disciplina şi cariera. Astfel încât, într-adevăr, decretul preşedintelui are doar character de oficialitate şi asigură solemnitatea procedurii. Însă în niciun caz un moment de oportunitate. Fie şi o singură data, înseamnă că se intră în atribuţiile de decizie finală pe oportunitatea Consiliului Suprem al Magistraturii. Deci, în această chestiune în care emiterea decretului este o chestiune de oficialitate şi de solemnitate a numirii, în niciun caz de oportunitate. Refuzul, şi mai apare aici şi motivate, înseamnă că se poate face un refuz după toată procedura descrisă mai sus. Noi propunem, dacă sunteţi de accord, să apară „nu poate” refuza numirea în funcţia prevăzută la alin. 1. Aceasta cred că a fost şi poziţia din aprilie a CSM”, a spus Alistar la comisie.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
CSM ,
PARLAMENT ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.