Corina Creţu: România nu a notificat nici măcar că s-au identificat amplasamentele pentru cele trei spitale

Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu a declarat marţi, la Palatul Parlamentului, că România nici măcar nu a notificat CE în legătură cu identificarea amplasamentelor pentru cele trei spitale regionale şi că lipsa hărţii medicale ar putea duce la suspendarea unor plăţi.

884 afișări
Imaginea articolului Corina Creţu: România nu a notificat nici măcar că s-au identificat amplasamentele pentru cele trei spitale

Corina Creţu: România nu a notificat nici măcar că s-au identificat amplasamentele pentru cele trei spitale (Imagine Stefan Micsik / Mediafax Foto)

"Până la această oră România nu notificat nici măcar faptul că s-au identificat amplasamentele. Am înţeles că această chestiune, cel puţin pentru Cluj şi Craiova este rezolvată. Există un litigiu în ceea ce priveşte Iaşiul, nu înţeleg de ce a fost alocat un spaţiu care se află în litigiu între două comune care blochează construirea acestui spital regional", a afirmat Creţu, la a III-a ediţie a Forumului Fonduri Europene.

Corina Creţu a spus că în iunie se împlineşte un an de la semnarea Programului Operaţional Regional cu Guvernul României, în cadrul căruia este prevăzută construirea a trei spitale regionale la Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova.

Ea a mai spus că la momentul semnării trebuia să fie stabilite amplasamentele. De asemenea a mai spus că vicepremierul Vasile Dîncu a dat asigurări că până în septembrie Comisia Europeană va primi studiile de fezabilitate.

"Intenţionez să mă reîntorc pe 23 mai la Bucureşti pentru a discuta acest subiect şi a pune la masă toţi actorii interesaţi pentru că sentimentul meu este că există o lipsă de comunicare între actorii care trebuie să contribuie la dezvoltarea acestor spitale regionale. Deci intenţionăm, noi Comisia Europeană împreună cu Banca Mondială, să organizăm o masă rotundă, o întâlnire împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, împreună cu domnul Raed Arafat, Ministerul Sănătăţii, cu membri ai Cancelariei primului ministru", a mai spus Creţu.

Comisarul european a mai precizat că CE a agreat cu Guvernul României ca în cadrul POR să deruleze peste 280 de proiecte de renovări de spitale, de clinici, lucruri care nu pot fi făcute fără harta medicală, care este o condiţionalitate ex-ante, iar neîndeplinirea acesteia până la sfârşitul anului va obliga CE să suspende anumite plăţi.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că în toate cele trei cazuri au existat probleme, cea mai gravă fiind la Iaşi, unde autorităţile au pus la dispoziţie un teren inundabil, iar la Craiova a fost o problemă cu un teren retrocedat.

"Au existat probleme diferite în fiecare dintre cazuri, cel mai grav este la Iaşi, unde s-a oferit de către autorităţile locale un teren iniţiat inundabil şi acum suntem în proces de analiză între două alte variante care ne-au fost puse la dispoziţie. Mare parte din problema asta a fost neînţelegerea cu autorităţile locale astfel încât să găsim soluţii. La Craiova mai fost o problemă cu un teren retrocedat", a declarat Ghinea.

Ministrul a mai spus că principala problemă vizează harta serviciilor medicale, însă a dat asigurări că până la finalul anului va fi terminată harta.

"Riscăm să fie blocate plăţile către Comisie, dacă toate condiţionalităţile ex-ante nu sunt îndeplinite. Sunt trei grave, achiziţii, transporturi – Master Planul şi această hartă a serviciilor de sănătate, astea sunt cele mai grave. Mai sunt alte 13 mai puţin grave să le spunem, pe care sunt convins că le putem rezolva mai uşor", a mai spus el.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici