Corlăţean, la CAE: Trebuie transmise mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, la CAE, că este importantă transmiterea unor mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău, pentru a menţine angajamentul acestui stat pe calea europeană, potrivit unui comunicat MAE.

161 afișări
Imaginea articolului Corlăţean, la CAE: Trebuie transmise mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău

Corlăţean, la CAE: Trebuie transmise mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Ministrul Titus Corlăţean a participat, marţi, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

În intervenţia sa pe ansamblul relaţiilor UE cu Vecinătatea Estică, Corlăţean a evocat rezultatele summit-ului Parteneriatului Estic desfăşurat la Vilnius în perioada 28-29 noiembrie 2013, evidenţiind modelele de succes ale Republicii Moldova şi Georgiei. În ceea ce priveşte Republica Moldova, oficialul român a arătat că este "importantă transmiterea unor mesaje politice de sprijinire a autorităţilor de la Chişinău, inclusiv prin sporirea numărului de vizite la nivel înalt în regiune, ca parte a eforturilor constante necesare menţinerii angajamentului acestui stat pe calea europeană", se arată în comunicatul Ministerului de Externe. În acest sens, ministrul a anunţat transmiterea către omologii europeni şi oficialii UE a invitaţiei de participare la reuniunea "Grupului de Acţiune Europeană pentru Republica Moldova" (GAERM), care va fi organizată la Bruxelles, sub co-preşedinţie română şi franceză, în marja reuniunii CAE din februarie 2014.

Totodată, Corlăţean a subliniat importanţa adoptării "cât mai curând posibil" a deciziilor privind eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni şi a semnării Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb între UE şi Republica Moldova.

Potrivit MAE, miniştrii de Externe din UE au mai discutat despre evoluţiile din Vecinătatea Sudică a UE, cu accent pe situaţia din Siria şi Egipt, stadiul negocierilor privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, dosarul nuclear iranian, Afganistan, relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.

Referitor la situaţia din Republica Centrafricană, şeful diplomaţiei române a reiterat necesitatea "încetării tuturor violenţelor" de pe teritoriul acestei ţări, precum şi a angajării forţelor politice într-un "dialog cuprinzător". Oficialul român s-a pronunţat în favoarea "unei implicări ferme", atât la nivel regional cât şi internaţional, pentru a sprijini autorităţile locale în restabilirea ordinii şi securităţii.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat, vineri, că Uniunea Europeană va lua în ianuarie o decizie privind lansarea unei misiuni europene în Republica Centrafricană pentru a veni în sprijinul intervenţiei franceze, relatează AFP.

Hollande a anunţat că a "obţinut" la summitul european ca o decizie să fie luată "în ianuarie" în privinţa unei misiuni care ar putea fi civilă şi "mobilizată cât mai repede posibil".

Miniştrii de Externe din UE au ajuns, luni, la un acord politic privind o misiune militară europeană în Republica Centrafricană. CAE a solicitat instituţiilor competente să ia măsurile necesare pentru a pregăti rapid această operaţiune. Misiunea, care va fi decisă de Consiliu, va furniza sprijin temporar, pentru o perioadă de până la şase luni, pentru asigurarea "unui mediu sigur" în zona capitalei Bangui.

Operaţiunea militară franceză în Republica Centrafricană a început la 6 decembrie 2013.

Misiunea militarilor francezi, sprijiniţi de forţa africană mobilizată la faţa locului, este de a asigura "o securitate minimă care ar permite punerea în aplicare a unei intervenţii umanitare, ceea ce nu este cazul astăzi". Ea prevede "securizarea drumurilor (...) principale, pentru a le permite oamenilor să ajungă la spital", a declarat, la 6 decembrie, ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici