Corlăţean: Nu stăm cu mâinile încrucişate pentru a aştepta întrunirea condiţiilor la Schengen

România nu va sta cu mâinile încrucişate pentru a se întruni condiţiile politice în vederea aderării la Schengen, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, reamintind că Bucureştiul a îndeplinit criteriile clare ce ţin de acquis-ul acestui spaţiu.

429 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Nu stăm cu mâinile încrucişate pentru a aştepta întrunirea condiţiilor la Schengen

Titus Corlăţean (Imagine: Tiberiu Crisan/Mediafax Foto)

"Poziţia constantă, consecventă a României, indiferent de guvernare, a fost legată de faptul că aderarea la Spaţiul Schengen este un obiectiv legitim, firesc şi bazat pe îndeplinirea criteriilor. Ceea ce s-a şi făcut. După 2011, România îndeplineşte, potrivit evaluărilor din CE şi sprijinului politic al PE, criteriile obiective ale acquis-ului Schengen", a precizat Titus Corlăţean, întrebat dacă România va insista pe lângă Preşedinţia elenă a UE pentru includerea acestui subiect pe agenda Consiliului.

Şeful diplomaţiei a reamintit declaraţia de anul trecut a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care "a subliniat de la nivelul CE faptul că nu există o legătură între criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, criteriile clare din acquis, şi alte considerente de natură politică, unele ţinând de climatul european, complicat de criza economică sau de condiţii specifice şi de natură politică dintr-o serie de state membre".

Corlăţean a reiterat poziţia Guvernului României exprimată de premier, şi anume că "atunci când condiţiile politice vor fi întrunite pentru consens", Bucureştiul se aşteaptă ca aderarea "să fie pe ordinea de zi a Consiliului pentru luarea unei decizii corecte, legitime faţă de România şi Bulgaria".

Totodată, ministrul de Externe a dat asigurări că România nu va sta "cu mâinle încrucişate pentru a se reuni aceste condiţii". "Continuăm să facem ceea ce avem de făcut, dar fără să supralicităm, fără să supraestimăm şi aşteptăm ca raţionalitatea, după o perioadă mai complicată europeană, să revină atunci când luăm decizii nediscriminatorii şi legitime pentru toţi membrii UE", a subliniat Corlăţean.

Şeful diplomaţiei a mai spus că, în luna noiembrie 2013, a discutat, la Atena, cu omologul grec, Evangelos Venizelos, despre aderarea României la Schengen. "Grecia a sprijinit constant şi sprijină acest obiectiv legitim al României şi, bineînţeles, şi al Bulgariei şi apreciem acest lucru", a precizat Corlăţean.

România şi Bulgaria au prezentat, la Consiliul JAI din 5 decembrie 2013, a declaraţie politică în care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen şi au susţinut că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare.

Cele două ţări au precizat, în acest document, că vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.

După Consiliul JAI din decembrie nu a mai fost avansată o dată pentru discutarea subiectului.

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderării României şi Bulgariei la Schengen, atunci când vor exista condiţii favorabile, a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne.

"În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile", a precizat Dailis Alfonsas Barakauskas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici