Corlăţean: România va continua să ofere Muntenegru asistenţă tehnică în procesul de aderare la UE

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, la inaugurarea ambasadei Muntenegrului la Bucureşti, că România va continua să acorde sprijin politic şi asistenţă tehnică în procesul de aderare a acestei ţări la Uniunea Europeană.

97 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: România va continua să ofere Muntenegru asistenţă tehnică în procesul de aderare la UE

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a declarat că deschiderea Ambasadei Muntenegrului la Bucureşti este un proiect pe care l-a discutat, anul trecut, la Podgorica, cu omologul său, Igor Lukšić. "Sunt foarte fericit că acest proiect s-a concretizat foarte repede, ceea ce înseamnă că există un interes uriaş atât din partea română, cât şi din cea muntenegreană pentru intensificarea cooperării foarte puternice" care există deja la nivel politic şi economic.

"Apreciem eforturile guvernului şi ale poporului muntenegrean în procesul european şi euroatlantic şi suntem pregătiţi (...) să continuăm să acordăm un sprijin concret atât la nivel politic, cât şi în ceea ce priveşte asistenţa tehnică pentru îndeplinirea, cât mai curând posibil, a criteriilor pentru aderarea la UE", a mai spus Corlăţean.

La rândul său, ministrul muntenegrean de Externe, Igor Lukšić, a declarat că inaugurarea Ambasadei anunţă "în mod simbolic un nou capitol prosper al relaţiilor de secole dintre ţările noastre".

Acesta a explicat că urme ale acestei relaţii istorice pot fi găsite în numeroase toponime cu o influenţă română din Muntenegru.

Şeful diplomaţiei muntenegrene a subliniat "creşterea constantă a cooperării economice şi în domeniul turismului", precum şi parteneriatele în domenii precum protecţia mediului, sistemul judiciar, educaţie şi cultură.

"Cred că potenţialul cooperării dintre Muntenegeru şi România trebuie valorificat în continuare şi noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor între cele două ţări vor apărea odată cu progresele Muntenegrului spre calitatea de membru deplin al UE şi NATO", a mai spus Igor Lukšić.

Milan Begocivi, primul ambasador al Muntenegrului în România, şi-a prezentat, la 13 noiembrie 2013, scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu.

Begovici este, totodată, şi ambasadorul Muntenegrului în Republica Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici