Corlăţean: Susţinem respingerea oricăror argumente arbitrarii sau discriminatorii legat de Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, că aderarea la Schengen este un obiectiv legitim pentru România, iar MAE va susţine respectarea meritelor deja confirmate şi respingerea oricăror "argumente arbitrarii sau discriminatorii".

288 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Susţinem respingerea oricăror argumente arbitrarii sau discriminatorii legat de Schengen

Corlăţean: Susţinem respingerea oricăror argumente arbitrarii sau discriminatorii legat de Schengen (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

"În ceea ce priveşte obiectivul legitim al aderării la spaţiul Schengen, vom continua dialogul strâns cu partenerii europeni. Susţinem necesară respectarea meritelor deja confirmate şi adoptarea unei decizii politice fireşti, care să respingă ca nefondate orice argumente arbitrarii sau discriminatorii", a afirmat ministrul Corlăţean, în discursul de la deschiderea Reuniunii anuale a diplomaţiei.

De asemenea, el a subliniat că în privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost transmis un mesaj clar, după publicarea de Comisia Europeană a raportului din 18 iulie, privind "determinarea autorităţilor române de a acţiona pentru realizarea obiectivelor MCV".

"Am transmis angajamentul nostru deplin pentru îndeplinirea acestora şi pentru respectarea tuturor recomandărilor formulate de Comisie în raport. În perioada următoare, vom continua demersurile politice şi diplomatice care să promoveze de o manieră obiectivă, subliniez obiectivă, progresele realizate de România în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, atât în raport cu Comisia, cât şi cu ansamblul partenerilor noştri europeni", a spus şeful diplomaţiei.

De asemenea, el a ţinut să sublinieze că a primit, cu ocazia Reuniunii diplomaţiei, mesaje de felicitare din partea miniştrilor de externe ai Franţei şi Germaniei, precum şi a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton.

Pe de altă parte, Corlăţean a menţionat că pentru România este "decisivă" perioada de până la sfârşitul acestui an în privinţa negocierii cadrului financiar multianual 2014-2020 al UE.

"Obiectivul general al României este reconfirmarea poziţiei de beneficiar net. Credem că o finanţare consistentă pentru coeziune şi politica agricolă comună reprezintă de fapt o investiţie în viitor, iar productivitatea şi creşterea economică a UE nu pot fi concepute în absenţa solidarităţii. Vom continua să jucăm un rol activ în alianţa Grupului statelor membre prietene ale coeziunii", a spus ministrul.

El a arătat şi că, în privinţa consolidării Uniunii Economice şi Monetare, România se raportează la aceste teme "prin prisma obiectivului nostru de aderare la zona Euro şi vom continua să susţinem coordonarea între UE-17 şi UE-27".

"Este convingerea noastră că este esenţial ca Uniunea să-şi menţină coeziunea şi să continue să acţioneze în formatul UE 27 pentru a recâştiga încrederea în proiectul european. Toate statele membre trebuie să participe la stabilirea priorităţilor acţiunii UE în acest domeniu, având în vedere interdependenţa economiilor noastre. În acest sens, ar fi necesar ca măsurile în domeniul economic şi monetar să urmărească o dezvoltare economică echitabilă şi creşterea economică în toate statele membre", a argumentat Corlăţean.

Potrivit acestuia, un alt obiectiv prioritar al României în relaţia cu spaţiul UE rămâne "deplina circulaţie a forţei de muncă".

El a salutat deciziile luate recent de Italia, Irlanda, Norvegia şi Franţa privind liberalizarea pieţei muncii pentru români şi a arătat că se vor face eforturi şi demersuri în statele membre care menţin încă restricţii parţiale sau totale: Austria, Belgia, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania, care a reintrodus un moratoriu până la sfârşitul acestui an.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 3-6 septembrie 2012, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, şi la sediul MAE, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR).

La ediţia din acest an vor participa trei invitaţi speciali: Lamberto Zannier, secretarul general OSCE, Grigol Vashadze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, şi Oleg Efrim, ministrul justiţiei din Republica Moldova.

Printre cei prezenţi la deschiderea Reuniunii au mai fost premierul Victor Ponta, preşedinţii Camerelor, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, consilierul prezidenţial Iulian Chifu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, ambasadorii SUA, Marii Britanii, Turciei, precum şi alţi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici