Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Singurii parteneri interesaţi sincer în a fi alături de Chişinău sunt România şi FMI

Singurii parteneri interesaţi sincer în a fi alături de Republica Moldova în perioada următoarea sunt România şi instituţiile financiare internaţionale a spus luni, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

915 afișări
Imaginea articolului Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Singurii parteneri interesaţi sincer în a fi alături de Chişinău sunt România şi FMI

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Singurii parteneri interesaţi sincer în a fi alături de Chişinău sunt România şi FMI

"În perioada următoare, campania electorală din Republica Moldova se va concentra pe linia de separaţie între Est si Vest. Republica Moldova se află la o răspântie istorică. Situaţia economică este dramatică iar singurii parteneri interesaţi sincer de a fi alături de Republica Moldova sunt România şi institutiile financiare internaţionale", a spus pentru MEDIAFAX fostul şef al diplomaţiei, comentând posibilele evoluţii din Republica Moldova între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

Diaconescu a remarcat faptul că între cele două tururi de scrutin o misiune a FMI va veni la Chişinău pentru a discuta activarea Mecanismului de Finanţare Extinsă (EFF) şi a Mecanismului Extins de Creditare (EFC) în valoare de 180 de milioane de dolari, în condiţiile în care Executivul moldovean îşi va asuma o serie de măsuri clare privind reforma sistemului financiar-bancar şi aplicarea unei strategii naţionale anticorupţie.

De altfel şi electoratul moldovean are aceleaşi cereri, aşteptări faţă de candidaţii la preşedinţie, a spus Diaconescu.

"Candidatul socialist doreşte ruperea Acordului de Asociere cu UE şi federalizarea Republicii Moldova. Cele două decizii ar reprezenta lovituri devastatoare pentru o naţiune aflată astăzi într-o situaţie complicată din punct de vedere economic. O astfel de schimbare a orientării fundamentale a Republicii Moldova va genera automat blocarea negocierilor cu partenerii financiari şi izolarea Republicii Moldova în relaţia cu UE, lăsându-i pe cetăţeni fără o perspectivă financiară practică pe perioada iernii", a comentat Diaconescu opţiunile candidatului prezidenţial socialist Igor Dodon şi consecinţele acestora.

Fostul ministru de Externe o pune în contrapondere pe candidata proeuropeană Maia Sandu care, ca şi posibil preşedinte pro-european "ar fi în măsură să exercite un rol de catalizator între eforturile guvernului de la Chişinău vizând asumarea unui program intern de refome şi sprijinul extern pentru suştinerea financiară a Republicii Moldova în acest proces".

"Dincolo de retorica politică, orientarea pro-europeana înseamnă pentru Republica Moldova aplicarea reformelor de care instituţiile au urgentă nevoie, sprijinul financiar pentru dezvoltarea economică, continuarea funcţionării principiului liberei circulaţii în Europa, precum şi poziţionarea sigură din punct de vedere al securităţii regionale", a mai declarat fostul ministru de Externe.

În consecinţă, practic, între cele două tururi ale scrutinului prezidenţial campania electorală din Republica Moldova se va duce şi concentra pe "linia de separaţie între Est şi Vest", consideră fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

La alegerile prezidenţiale din Republica Moldova se va organiza un al doilea tur de scrutin întrucât niciunul dintre principalii candidaţi - Maia Sandu şi Igor Dodon - nu a obţinut peste jumătate din voturile exprimate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici