Cristian Preda despre uninominal: Nu e timp de regrete. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj

Cristian Preda afirmă că PDL a susţinut constant modificarea revoluţionară a sistemului electoral, că acum nu e timp pentru regrete sau retractări, iar bătălia trebuie dusă cu demnitate şi curaj, el apreciind că dacă legea nu pică la Curtea Constituţională, ziua de azi poate fi începutul reamenajării câmpului politic.

300 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda despre uninominal: Nu e timp de regrete. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj

Cristian Preda (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Europarlamentarul PDL scrie, pe blogul său, că formula electorală adoptată marţi de Camera Deputaţilor reprezintă o schimbare radicală a filosofiei votului în România.

"PDL a susţinut constant această modificare revoluţionară. Unii au ştiut ce susţin, alţii - nu. Acum, nu e timp pentru regrete sau retractări, fiindcă nici ignoranţa, nici frica nu scuză. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj", consideră Preda.

El mai scrie că, dacă unii au ales acest mod de vot pentru a "nimici" PDL, aşa cum au declarat în repetate rânduri, democrat-liberalii trebuie să le dovedească faptul că s-au înşelat în calculele făcute.

"Bipolarizarea actuală poate fi o şansă pentru ca PDL să ocupe dreapta, lăsând PNL în braţele pesediştilor. Acolo unde s-au aşezat nu doar de bunăvoie, ci fiindcă se temeau ca un mod de scrutin majoritar să nu-i scoată din Parlament, ca partid situat pe locul trei. Dacă legea nu pică la Curtea Constituţională, ziua de azi poate fi începutul reamenajării câmpului politic românesc", susţine Preda.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot adoptată marţi de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici