Cristian Preda: Ponta începe să înţeleagă că e posibil ca mandatul său să fie mai scurt decât credea

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda apreciază că premierul Victor Ponta a început să înţeleagă că e posibil ca mandatul său la Palatul Victoria să fie mult mai scurt decât îşi închipuia acum două luni.

1174 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Ponta începe să înţeleagă că e posibil ca mandatul său să fie mai scurt decât credea

Cristian Preda (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preda menţionează, pe blogul său, că Victor Ponta le-a răspuns celor care îi cer să demisioneze cu o solicitare de demisie adresată preşedintelui, explicând că demisia sa şi a şefului statului ar conduce la organizarea simultană a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

"Nu discut aici aspectele strict funcţionale (constituţionale) ale propunerii făcute de V. Ponta, ci doar semnificaţia ei politică. Aşa cum se ştie, Traian Băsescu a anunţat deja că e dispus să plece de la Cotroceni înainte de termen dacă se negociază o revizuire a Constituţiei care să introducă Parlamentul monocameral (cu maximum 300 de membri) şi care să scurteze mandatul prezidenţial de la 5 la 4 ani. Preşedintele propune o modificare negociată a regimului, în vreme ce premierul vrea doar un aranjament electoral punctual. Unul care să satisfacă interesul USL de a avea foarte repede o cauză pentru Crin Antonescu, cvasi-absent în ultima perioadă din viaţa publică", mai scrie Preda.

În opinia prim-vicepreşedintelui PDL, este evident, pe de altă parte, că Victor Ponta a început să înţeleagă că e posibil ca mandatul său la Palatul Victoria să fie mult mai scurt decât îşi închipuia acum două luni, "mai ales dacă suspendarea mult-trâmbiţată nu e pornită curând sau dacă ea nu izbuteşte".

"În fine, e demn de a fi remarcat faptul că, dacă în interviul pentru El Pais, Ponta accepta că denunţarea plagiatului îl obligă la demisie, în schimb, în ţară, savanţii care au acuzat plagiatul sunt descrişi ca mafioţi, iar propria demisie e legată doar de cea a lui Traian Băsescu. Nu e prima dată în istoria noastră recentă când unul e discursul pentru consum extern şi altul, cel pentru uz intern! În vremea guvernului lui Adrian Năstase, între cele două discursuri se căscase o prăpastie...", mai scrie Cristian Preda.

Premierul Victor Ponta a anunţat că propune ca atât el, cât şi preşedintele Traian Băsescu să demisioneze pentru a declanşa alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, spunând că speră că şeful statului va fi de acord cu această variantă.

"Acest moment de blocaj nu poate fi soluţionat, până la urmă, nici de Parlament, nici de Curtea Constitutţională, ci doar de cei care au cu adevărat dreptul, şi anume de cetăţeni. Până la urmă să spună ei: îl vrem pe Traian Băsescu sau îl vrem pe Victor Ponta cu Crin Antonescu. Problema este dacă ne lasă Curtea Constituţională să ajungem să îi întrebăm pe cetăţeni. Eu aş face o altă propunere pentru preşedintele Băsescu: dacă demisionăm amândoi şi mergem la oameni, ei pot să decidă. Însă preşedintele stă ascuns acolo la Cotroceni şi zice: nu, întâi să vă daţi voi toţi demisia, eu nu plec niciodată! În mod onest şi sincer, putem să aveam o asemenea soluţie, a întoarcerii la oameni: Pleacă şi primul-ministru, după care oamenii decid prin vot", a spus Ponta, la Antena 3.

El a asigurat că în momentul în care preşedintele Băsescu demisionează, şi Guvernul USL va demisiona, astfel încât să fie organizate alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

"Din punctul meu de vedere, dacă preşedintele acceptă, putem amândoi să ne punem demisia pe masă şi să mergem ca oamenii să decidă", a spus Ponta.

De asemenea, premierul Victor Ponta a susţinut că membrii Consiliului care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici