Criză în Nigeria: partidele de opoziţie cer anularea alegerilor de sâmbătă

Partidele de opoziţie din Nigeria cer anularea alegerilor prezidenţiale care au avut loc sâmbătă. Liderii lor susţin că scrutinul a fost fraudat, iar susţinătorii opoziţiei se adună pe străzi pentru a protesta. Rezultatele ar trebuie să fie anunţate marţi.

98 afișări
Imaginea articolului Criză în Nigeria: partidele de opoziţie cer anularea alegerilor de sâmbătă

Trei partide de opoziţie au cerut anularea şi reluarea alegerilor din Nigeria, din cauza unor presupuse nereguli care ar fi modificat rezultatul final. Partidul Democrat al Popoarelor (PDP), Partidul Laburist şi Congresul Democratic African (ADC) au făcut acest anunţ în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Abuja.

Liderii de opoziţie au criticat Comisia Electorală Naţională Independentă (Inec) pentru modul în care aceasta a gestionat sistemul electronic de vot.

„Solicit ca acest simulacru de alegeri să fie anulat şi cerem Inec să organizeze noi alegeri în perioada de timp prevăzută de legea electorală", a declarat Julius Abure, preşedintele Partidului Laburist, potrivit BBC.

În paralel, un grup de protestatari furioşi s-a adunat în capitală. Oamenii poartă pancarte prin care acuză Comisia Electorală de furt de voturi.

Tensiunea creşte în întreaga ţară, la trei zile după ce nigerienii au votat în cadrul unor alegeri marcate de acuzaţii şi violenţe. Scrutinul de sâmbătă a început cu întârziere în numeroase secţii şi mai multe incidente violente au apărut în timpul votării. De aceea, procesul electoral a fost amânat până duminică în unele părţi ale ţării. În alte zone, votarea a continuat şi pe parcursul nopţii.

Alegerile au reprezentat o provocare fără precedent pentru sistemul cu două partide puternice care a dominat Nigeria în ultimii 24 de ani. Peter Obi din partea unui partid relativ necunoscut, Bola Tinubu de la partidul de guvernământ, şi Atiku Abubakar din partea principalului partid de opoziţie, sunt toţi văzuţi ca potenţiali câştigători. Pe lângă cei trei, au mai fost 15 candidaţi la alegerile prezidenţiale din Nigeria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici