Cseke Attila, senator UDMR: Guvernul încetineşte dezvoltarea României şi aduce mai multă birocraţie

Guvernul încetineşte dezvoltarea României şi aduce mai multă birocraţie în domeniul deja foarte birocratic al achiziţiilor publice, prin noua Ordonanţă de Urgenţă nr. 81/2023, atrage atenţia liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

239 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila, senator UDMR: Guvernul încetineşte dezvoltarea României şi aduce mai multă birocraţie

România nu are nevoie de mai multă birocraţie şi noi mecanisme de control ale autorităţilor locale, ci de mai multă eficienţă în investiţii. România are la dispoziţie o sumă record din fonduri europene şi guvernamentale, banii trebuie investiţi pentru că este nevoie de dezvoltare”, spune fostul ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Senatorul UDMR a arătat că achiziţiile publice derulate de administraţiile locale, atunci când acestea dezvoltă localităţile, sunt monitorizate şi verificate, în prezent, de două instituţii de control: Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi Curtea de Conturi.

Suplimentar, Ordonanţa Guvernului ar introduce un nou mecanism de verificare pentru aceleaşi achiziţii şi ar permite Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea acestuia, să controleze achiziţiile publice derulate de autorităţile locale.

Totodată, Ministerul Finanţelor ar urma să compare două achiziţii publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două judeţe, chiar din regiuni diferite ale ţării, şi ar efectua controale suplimentare dacă companiile de construcţii câştigătoare au ofertat sume care diferă în proporţie de cel puţin 20 la sută.

”Prevederea este îngrijorătoare”, spune senatorul UDMR, pentru că nivelul de trai şi salariile pot diferi de la o regiune a ţării la alta, fapt care poate duce la diferenţa preţului de construcţie. Mai mult, adaugă acesta, autorităţile locale sunt obligate prin lege, în majoritatea cazurilor, să aleagă cea mai ieftină ofertă, dar nu ele decid suma cu care licitează o companie de construcţii. Astfel, aceste autotrităţi nu pot fi trase la răspundere pentru eventualele sume diferite înregistrate.

“Noua reglementare a Guvernului va duce la încetinirea dezvoltării României. Nu ne putem permite să nu cheltuim banii care sunt puşi la dispoziţia ţării pentru investiţii. Regimul achiziţiilor publice este deja îngreunat de birocraţie şi trebuie îmbunătăţit nu modificat astfel încât să producă şi mai multe probleme”, a subliniat Cseke Attila.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului contravine principiilor autonomiei locale, nefiind consultate nici autorităţile administraţiei publice centrale care au atribuţii pe domeniile reglementate de noile prevederi, mai arată fostul ministru al Dezvoltării.

”În contextul actual, de posibilă depăşire a deficitului bugetar asumat, noile reglementări ale Guvernului pot determina, totodată, şi bani mai puţini încasaţi la buget”, atrage atenţia Cseke Attila. Ordonanţa ar sancţiona autorităţile locale care au dispus taxe, impozite şi redevenţe, dar nu le pot colecta. Unele autorităţi locale ar putea fi, astfel, motivate să nu mai impună taxe şi impozite pentru a nu fi sancţionate pentru necolectarea lor.

„Ordonanţa ar putea avea, de asemenea, probleme de constituţionalitate”, mai afirmă Cseke Attila întrucât, încercând să ofere o soluţie la inechităţile dintre salariile din Ministerul Finanţelor, cât şi greva din sistem şi procesele legate de acestea, Ordonanţa prevede posibilitatea ca ministrul de Finanţe să dispună, prin ordin, modificarea salariilor din cadrul sistemului propriu.

”Dacă din Legea salarizării unice rezultă inechităţi, aceasta trebuie modificată, îmbunătăţită, iar problema trebuie rezolvată la nivel de sistem, nu prin ordin de ministru”, a conchis Cseke Attila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici