CSM a respins detaşarea Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei. Pivniceru: Am primit cu multă nelinişte propunerea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins în şedinţa de luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea în funcţia de ministru a Monei Pivniceru - propusă de premierul Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei. Pentru a accede în funcţia de ministru, Pivniceru ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de membru al CSM, apoi să revină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după care să ceară detaşarea la Ministerul Justiţiei, spun surse din magistratură.

2492 afișări
Imaginea articolului CSM a respins detaşarea Monei Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei. Pivniceru: Am primit cu multă nelinişte propunerea

Mona Pivniceru (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"În şedinţa din data de 6 august 2012, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarea privind detaşarea la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de 6 luni, în vederea numirii în funcţia de ministru al Justiţiei, a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM", informează Biroul de presă al Consiliului.

Pe cererea de demisie se pronunţă plenul CSM.

Luni seara, Secţia pentru judecători a CSM a luat în discuţie situaţia judecătorului Mona Pivniceru, membru ales de magistraţii instanţei supreme în Consiliu şi propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, caz fără precedent pentru Consiliu.

"Din cauza incompatibilităţilor legale, magistratul poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică doar consecutiv unei detaşări în structura respectivă. Nu există însă precedentul numirii unui judecător/procuror activ în funcţia de minstru, cea mai înaltă funcţie ocupată până acum fiind cea de secretar de stat", susţin surse din magistratură.

Mona Pivniceru, reprezentanta judecătorilor instanţei supreme în CSM, a fost nominalizată, luni, pentru funcţia de ministru al Justiţiei, anunţul fiind făcut de către premierul Victor Ponta.

Potrivit articolului 2, din Legea 303/2004 privind statul magistraţilor, "judecătorii numiţi de preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile prezentei legi; judecătorii inamovibili pot fi mutaţi prin transfer, delegare, detaşare sau promovare, numai cu acordul lor, şi pot fi suspendaţi sau eliberaţi din funcţie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Articolul 57 din legea 303 stipulează că delegarea în funcţiile de conducere de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecătorilor de la această instanţă se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, cu acordul scris al acestora, la propunerea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, articolul 58 prevede: "(1) Consiliul Superior al Magistraturii dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale. (2) Durata detaşării este cuprinsă între 6 luni şi 3 ani. Detaşarea se prelungeşte o singură dată, pentru o durată de până la 3 ani, în condiţiile prevăzute la alin. (1)".

Pivniceru: Am primit cu multă nelinişte propunerea de a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei

Judecătorul Mona Pivniceru a declarat, luni, că a primit cu "multă nelinişte" propunerea de a ocupa funcţia de ministru al Justiţiei, dar şi cu speranţa că la 1 septembrie va putea organiza sistemul judiciar pentru a intra în vigoare Codul de Procedură Civilă.

Întrebată, după şedinţa PNL, la care a participat, cum a primit propunerea de ocupare a funcţiei de ministru al Justiţiei, Pivniceru a răspuns: "Cu multă nelimişte şi cu speranţa că vom putea organiza sistemul judiciar pentru a pune în vigoare Codul de Procedură Civilă la 1 septembrie. Nelinişte pentru că nu există bani la buget, că trebuie organizat sistemul judiciar pentru intrarea în vigoare a Codul de Procedură Civilă. Noi, la CSM, am făcut un studiu care presupune infrastructură logisitică, finanţe şi vom vedea în ce măsură vom putea face din această poziţie aplicabilă sau operaţională Codul de Procedură Civilă".

Pivniceru a spus că a fost invitată luni la şedinţa PNL şi că s-a întors din vacanţă pentru acest lucru şi nu ştie detalii privind propunerea care i-a fost făcută.

Întrebată în privinţa altor priorităţi în afară de Codul de Procedură Civilă, Pivniceru a precizat că mai are în vedere legea de organizare judecătorească, ce este "grav amputată", dreptul cetăţenilor la tribunal, infrastructura instanţei.

Întrebată, de asemenea, dacă va propune un înlocuitor pentru procurorul general, Pivniceru a spus că ea a avut doar o discuţie de principiu, preliminară şi că este prea mult să se gândească la ceva îndelungat.

"Până la urmă sunt lucruri primare, unul dintre ele este intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă. Numele unor persoane sau ale altora sunt mai puţin importante în viziunea mea şi au şi ele locul lor, mandatul lor", a spus Pivniceru.

Mona Pivniceru, propusă pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a participat, luni, la şedinţa conducerii PNL, pe a cărei ordine de zi se află şi aproparea propunerilor făcute de premierul Victor Ponta pentru portofoliile Justiţiei şi Administraţiei.

Conducerea PNL a aprobat luni ca Mona Pivniceru să fie susţinută pentru portofoliul Justiţiei în calitate de independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici