CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au afectat independenţa justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în şedinţa de joi, că declaraţiile făcute la un post de televiziune de fostul şef al statului, Traian Băsescu, referitoare la activitatea procurorilor DNA, au adus atingere independentei justiţiei, fiind sesizat CNA.

1010 afișări
Imaginea articolului CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au afectat independenţa justiţiei

CSM: Afirmaţiile lui Traian Băsescu au afectat independenţa justiţiei

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie 2016 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind vizate afirmaţii publice ale lui Traian Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA.

"Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa", explică CSM într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în urma verificărilor, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile sunt nefondate, CSM precizând că "declaraţiile fostului preşedinte al României - persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie".

Plenul CSM a sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici