CSM avizează negativ propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală

CSM a dat aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.

1082 afișări
Imaginea articolului CSM avizează negativ propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală

CSM avizează negativ propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în şedinţa de plen de luni, punctele de vedere ale Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la propunerile legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, transmise de Ministerul Justiţiei, dar şi punctul de vedere privind posibilitatea completării Codului de procedură penală, astfel încât să prevadă expres posibilitatea părţii de a obţine, la cerere, o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza acesteia.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaţilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că "judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac".

În urma discuţiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.

Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.

De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de marţi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.

"Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Robert Cazanciuc.

Întrebat şi dacă s-a înscris în UNPR, Cazanciuc a spus că nu a fost o decizie în acest sens. În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, Cazanciuc a arătat: "Avem o decizie de coordonare a Ministerului Justiţiei la nivelul Guvernului de către vicepremierul Gabriel Oprea".

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în 9 iunie, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal şi de procedură penală. PNL ceruse amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Cele 22 de propuneri legislative au fost trimise Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministerului Justiţiei, pentru puncte de vedere şi avize în termen de o săptămână.

Reprezentanţii CSM au solicitat atunci un termen de două săptămâni, pe motiv că nu este suficient timp pentru avizare, arătând că acesta nu este un termen rezonabil.

La rândul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, arăta că este vorba despre proiecte deosebit de importante şi nu poate să spună un punct de vedere atât de rapid.

Printre cele 22 de proiecte de lege se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare. Senatorul PSD susţinea atunci că nu trebuie amânate discuţiile, având în vedere că sunt proiecte care pun în acord deciziile Curţii Constituţionale.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD "modifică pe furiş" Codul penal în Parlament, el spunând că le-a transmis acest lucru şi premierului Victor Ponta şi PSD.

"I-am spus-o şi lui Victor Ponta, le-am spus-o şi colegilor de coaliţie. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe furiş, vor să-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi de pierd de parteneri", a declarat Gabriel Oprea în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică la ProTV.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în 18 mai, că nu este de acord cu modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală, apreciind că acestea sunt acte normative noi şi trebuie lăsate să funcţioneze un timp şi că el nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor. Şeful statului

"Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor. Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge", spunea atunci şeful statului.

Preşedintele mai declara, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gândeşte foarte serios să atace la Curtea Constituţională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal şi la cel de procedură penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici