Cu ce s-a mai ocupat Comisia de control al SRI, de când nu mai e preşedinte Claudiu Manda

Comisia de control al SRI nu a mai lucrat din septembrie 2019, însă părerile membrilor forului legislativ pe subiect sunt împărţite. În timp ce un liberal spune că forul a fost activ şi a soluţionat petiţii, dar nu s-a mediatizat, un alt ales susţine că preşedintele interimar convoacă rar şedinţele.

1655 afișări
Imaginea articolului Cu ce s-a mai ocupat Comisia de control al SRI, de când nu mai e preşedinte Claudiu Manda

Cu ce s-a mai ocupat Comisia de control al SRI, de când nu mai e preşedinte Claudiu Manda

Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu a explicat, pentru MEDIAFAX, că forul legislativ nu a mai lucrat pe lucruri importante, cum ar fi verificarea rapoartelor de activitate ale SRI. El a reproşat că PSD ALDE nu mai vor să facă nimic în Comisia de control al Serviciul.

„E în aceeaşi situaţie, a mai fost o şedinţă acum trei patru săptămâni, înainte să se termine sesiunea, în care au prelucrat doar petiţii, dar să facă vreun control, verificare, rapoartele de activitate a Serviciului, fiindcă suntem în întârzieri de trei ani, nimic. Practic, majoritatea PSD şi ALDE nu mai vor să mai facă nimic. În special, noi avem sarcina de a evalua rapoartele Serviciului şi de ale trimite plenului spre publicare şi aprobare, iar de trei ani de zile nu s-a făcut asta, adică ultimele trei rapoarte, pe 2016, 2017 şi 2018 nu au fost puse, le avem de la SRI, dar nu au fost discutate în comisie, în legislatura aceasta, deloc”, a declarat Lucian Stanciu Viziteu, duminică, pentru MEDIAFAX.

Deputatul USR a adăugat că preşedintele interimar al Comisiei, deputatul neafiliat (ex-ALDE) Marian Cucşa convoacă foarte rar şedintele forului din Parlament. Conducerea Comisiei a fost preluată interimar de Cucşa, după ce fostul preşedinte al forului legislativ Claudiu Manda a renunţat la mandatul de parlamentar, fiind acum eurodeputat în PE.

„Comisia ar putea să funcţioneze dacă cine-i în conducere interimară, domnul Cucşa, ar face ce trebuie să facă, să convoace şedinţele mai des şi să fie de acord şi el, dar şi ceilalţi membri de la şedinţă, să ne facem treaba de control permanent. În plus, PSD ar trebui să nominalizeze un preşedinte, în plenurile reunite. Locul domnului Manda nu este nici acum compensat”, a motivat el.

În schimb, deputatul PNL Cezar Preda pare să îi dea dreptate colegului său Lucian Viziteu. Liberalul a spus, pentru MEDIAFAX, că e o activitate foarte bună a Comisiei, însă nu mai este mediatizată, fapt pentru care există impresia că forul legislativ nu mai lucrează de ceva timp.

„Această comisie, fără telenovele, şi-a făcut treaba. N-am mai făcut comisie la televizor după ce a plecat domnul Manda. Asta e o comisie specială, să faci treabă mai multe şi să vorbeşti mai puţin”, a afirmat Cezar Preda, pentru MEDIAFAX.

Deputatul PNL a mai spus că membrii Comisiei au rezolvat foarte multe soilicitări şi sesizări care se adunaseră din timpul „telecomisiei” conduse de Claudiu Manda.

„Din punct de vedere mediatic, comisia de control nu a mai fost aşa de vizibilă cât a încercat să o facă atât domnul Ţuţuianu, cât şi domnul Manda, prin ieşiri publice, dar pot să vă spun că a funcţionat de zece ori mai bine, am rezolvat absolut toate sesizările şi solicitările care ne-au venit, toată corespondenţa, cu toate instituţiile şi cetăţenii care s-au interesat. Se strânseseră acolo, pe timpul acestei telecomisii, sute de asemenea documente, la care trebuia să răspundem şi să instituţii astfel ca apetenţii să fie informaţi cu răspunsul. Eu aş spune că aparent nu a mai funcţionat, dar dar din punctul de vedere al activităţii ei, noi ne-am fpcut treaba şi am făcut ceea ce trebuia să dacă, de fapt, comisia. Doar la ultimele comisii am făcut 160 de puncte”, a completat Preda.

În luna septembrie, deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu acuzat PSD-ALDE blochează de peste două luni activitatea forului legislativ prin faptul că fostul preşedintele Comisiei Claudiu Manda a fost ales europarlamentar PSD, iar cel care a preluat interimar atribuţiile se ocupă doar de chestiuni politice.

Acesta mai spunea că „în plin scandal Caracal, opinia publică ar fi fost interesată să afle dacă SRI a informat sau nu asupra vulnerabilităţilor de acest tip din regiune”, însă PSD-ALDE e preocupat de jocuri politice şi de aceea au suspendat activitatea Comisiei.

Întrebat de MEDIAFAX despre acest aspect, liberalul Cezar Preda a replicat că toţi membrii Comisiei SRI au primit toate răspunsurile cu privire la cazul din Caracal.

Potrivit site-ului Camerei, ultima şedinţă a Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI figurează pe data de 26 septembrie 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici