Cucşa: Protocolul publicat de CSM arată cum membrii Consiliului erau transformaţi în informatori SRI

Vicepreşedintele ALDE, Marian Cucşa, susţine că cel de-al doilea protocol publicat, vineri, de către Consiliul Suprem al Magistraturii, dintre SRI şi CSM, arată modul de funcţionare şi de operare a statului paralel în România ultimilor ani, transformând membrii Consiliului în informatori ai SRI.

191 afișări
Imaginea articolului Cucşa: Protocolul publicat de CSM arată cum membrii Consiliului erau transformaţi în informatori SRI

Cucşa: Protocolul publicat de CSM arată cum membrii Consiliului erau transformaţi în informatori SRI

“Protocolul publicat de CSM arată o disfuncţionalitate majoră a statului de drept în România. Prin protocolul semnat între şefii SRI şi CSM, membrii Consiliului deveneau informatori ai SRI-ului, lucru care contravine statutului magistraţilor. Este inadmisibil ca într-o democraţie, într-o ţară în care se presupune că principiile statului de drept sunt respectate, reprezentanţi ai judecătorilor, ai procurorilor, aleşi de către colegii lor să îi reprezinte în CSM, să fie puşi în slujba serviciilor”, spune Cucşa într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Vicepreşedintele Comisiei de control SRI consideră că aceste protocoale scot la lumină “un mod de funcţionare anormal al statului roman în care legile au fost înlocuite sau suplimentate de înţelegeri între şefii unor instituţii din justiţie şi serviciile de informaţii”.

Marian Cucşa are şi un mesaj pentru pentru Klaus Iohannis, criticând faptul că nu preşedintele României nu intervine în declasificarea protocoalelor.

“Preşedintele Iohannis s-a arătat foarte preocupat de independenţa justiţiei atunci când a decis să atace legile justiţiei la CCR. Dacă este cu adevărat atât de preocupat de independenţa justitiei, atunci poate să ceară, în calitate de şef al CSAT, declasificarea şi eliminarea protocoalelor secrete existente între servicii şi instituţii din justiţie. Până acum lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a mai spus Marian Cucşa.

CSM a publicat, vineri, al doilea protocol pe care instituţia îl avea cu Serviciul Român de Informaţii, încheiat în 2012. Potrivit documentului, scopul protocolului era asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei, precum şi contracararea vulerabilităţilor care pot afecta ordinea de drept.

Actul desecretizat a fost semnat în anul 2012 de vicepreşedintele CSM de la vremea aceea, Oana Schimdt Hăineală, şi Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, şi confirmat de preşedintele de atunci al CSM, Alina Ghica, şi fostul director SRI, George Maior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici