Cum se vor împărţi ministerele în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR

  • PNL ia primul ministru, astfel că PSD alege primul care dintre ministerele avizatoare le doreşte: Finanţele sau Justiţia.
  • Unul dintre ministerele de forţă - MAI şi MApN - merge la PNL, celălalt la PSD, a explicat, vineri seara, Lucian Bode, ministru interimar al Internelor.
3817 afișări
Imaginea articolului Cum se vor împărţi ministerele în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR

Cum se vor împărţii ministerele în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR

Lucian Bode a spus că dacă Nicolae Ciucă, propunerea PNL, va fi prim-ministru în noua coaliţie de guvernare, PSD va alege primul minister avizator.

„Partidul care dă primul ministru şi PNL a luat decizia că intră într-un guvern doar dacă dă primul ministru în persoana domnului Nicolae Ciucă, celălalt partid alege unul din cele două ministere avizatoare: Finanţe sau Justiţie, respectiv, celălalt partid are Secretarul general cu rang de ministru. Dacă noi dăm primul ministru, evident că PSD va alege primul între Ministerul de Finanţe, respectiv Ministerul de Justiţie. Vor alege unul din cele două ministere. (...) Sunt două ministere de forţă: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale. Aici lucrurile sunt clare: un minister se va duce spre PSD, unul către PNL. După care vin ministerele de dezvoltare. Aici putem vorbi: nu există un grup de trei, de două, vorbim de Ministerul Dezvoltării, de Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul mediului, Ministerul Agriculturii. Sunt ministere care dezvoltă România. E clar că PNL îşi doreşte să obţină maxim din aceste negocieri. (...) Avem 1.200 de primari care aşteaptă de la PNL să îşi poată implementa programele cu care au candidat. Este legitim să solicităm asta”, a spus Bode, la Antena 3.

Întrebat despre tensiunile legate de Ministerul Dezvoltării, pe care şi-l doreşte şi UDMR, Bode a spus că la mijloc este vorba de o negociere şi fiecare partid are de pierdut şi de câştigat.

„PSD are cel mai mare număr de parlamentari. Pe matematică parlamentară ar spune că primul ministru îl dă PSD. Noi spunem că preşedintele României numeşte primul ministru, aşadar primul ministru este propunerea noastră, a celor de la PNL. Atunci dacă PSD va solicita Finanţele, noi putem spune că raportat la vechea guvernare am pierdut Ministerul Finanţelor. PSD teoretic renunţă la funcţia de prim-ministru şi atunci UDMR poate veni într-o negociere să spună noi vrem 3 ministere, fix aceleaşi 3 ministere? Eu cred că fiecare trebuie să analizeze ce câştigă şi ce pierde şi să îşi relaxeze pretenţiile. Sigur, pot fi şi splitate aceste ministere”, a mai spus Bode.

Bode a mai spus că după ce va finaliza negocierile şi va avea prim-ministrul şi cele opt posibile portofolii, PNL se va duce în BPN şi, pe baza unui algoritm, pe bază de susţinere politică, de numărul de voturi, de contribuţia regiunii, vor fi desemnaţi miniştrii care vor reprezenta PNL în Guvernul Nicolae Ciucă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici