Cum vrea un partid să taie apetitul pentru festivisme de genul Simfonia Lalelor de la Piteşti. Profesorii vor fi cei care vor plăti

Ovidiu Raeţchi a depus, joi, un proiect de lege care elimină posibilitatea de a expune nepotrivit copiii la evenimente unde participă politicieni, aşa cum s-a întâmplat, vineri, la festivalul Simfonia Lalelelor din Piteşti unde a participat şi premierul Viorica Dăncilă.

1123 afișări
Imaginea articolului Cum vrea un partid să taie apetitul pentru festivisme de genul Simfonia Lalelor de la Piteşti. Profesorii vor fi cei care vor plăti

Un proiect îndrăzneţ propune AMENZI pentru profesorii care lasă copiii la manifestările politicienilor

"În acest moment, legislaţia din România nu acoperă satisfăcător modul în care imaginea copiilor poate fi tratată în diferite contexte politice. Plecând de la aceste hibe legislative, ne-am confruntat cu situaţii nefericite, în care a fost depăşită o limită a expunerii copiilor - ajungându-se până la punerea lor în pericol. Trebuie să învăţăm din cazuri precum «Simfonia Lalelelor» şi «Balena Albastră» şi, depăşind faza politică, să ne concentrăm pe o serie de norme care să ne ofere certitudinea că nimeni - indiferent de partid sau convingeri politice - nu mai poate greşi decât asumându-şi conştient o încălcare a legii. De aceea, am depus astăzi un proiect de lege care să elimine, plecând de la experienţele din ultima perioadă, riscurile de expunere excesivă şi inadecvată pentru copi", transmite liberalul într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit iniţiativei legislative depuse la Camera Deputaţilor, modificările propuse pentru Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului introduc trei alineate (3), (4) şi (5) la art. 52 cu următorul conţinut: "Cadrelor didactice, instructorilor, personalului didactic auxiliar şi celui administrativ le este interzisă implicarea copiilor şi a elevilor în manifestări publice artistice, culturale sau sportive dedicate unor demnitari, oficialităţi sau oameni politici. Susţinerea de către copii şi elevi a unor acte artistice, culturale sau sportive în cadrul unor evenimente publice la care participă demnitari, oficialităţi şi politicieni, în afara sau în interiorul unităţii şcolare, cu sau fără accesul mass-media, poate avea loc numai după informarea scrisă şi detaliată a părinţilor de către cadrele didactice, instructori, personal didactic auxiliar şi cel administrativ, şi primirea unui acord scris din partea acestora privind activităţile desfăşurate. Orice prezenţă în şcoli a politicienilor, oficialităţilor şi demnitarilor în vederea unor campanii de informare, trebuie să fie avizată motivat de o comisie specială constituită la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv la nivelul inspectoratului general al Municipiului Bucureşti. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei".

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut, marţi, Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să se sesizeze după imaginile cu copii de la defilarea de vineri, de la festivalul Simfonia Lalelelor, acolo unde a fost prezentă şi Viorica Dăncilă. Mai mulţi oameni au reacţionat negativ în mediul online ca urmare a prezenţei copiilor, vineri, la Piteşti, la spectacolul desfăşurat la Simfonia Lalelelor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, întrebat fiind de prezenţa copiilor la spectacolul Simfonia Lalelelor, desfăşurat în prezenţa premierului Dăncilă, că, dacă este din plăcere, atunci este în regulă, dar copiii nu trebuie obligaţi.

Printre cei care au criticat prezenţa copiilor, la spectacolul desfăşurat sub privirea premierului, a fost si filosoful Mihai Şora. "Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaşte doar încolonarea umilă în faţa unei autorităţi, oricare ar fi acea autoritate", a scris acesta pe Facebook, indignat că "nu ajunge că ne-au furat ţara, pădurile, etc, acum ne fură şi copiii, cu sufletul şi cu mintea lor cu tot".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici