Curtea Constituţională a admis sesizarea privind legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Judecătorii CCR au admis miercuri sesizarea PNL, PMP şi USR privind neconstituţionalitatea legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevede ca dacă unul dintre inculpaţi achită prejudiciul integral plus 20%, toţi acuzaţii scapă de urmărirea penală.

653 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională a admis sesizarea privind legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Curtea Constituţională a admis sesizarea privind legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Deputaţii PNL, PMP şi USR au sesizat pe 27 decembrie Curtea Constituţională asupra modificării aduse Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, considerând că acestea încurajează astfel de fapte.

Potrivit sesizării la CCR, prin modificările aduse legii se creează un cadru juridic "privilegiat" în cazul persoanelor care săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală, "de natură a încuraja astfel de fapte antisociale şi nu de a descuraja evaziunea fiscală, respectiv prejudicierea statului şi, implicit, a contribuabililor".

Deputaţii au adoptat pe 19 decembrie iniţiativa cu 188 voturi "pentru", 38 "împotrivă" şi trei abţineri.

„În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”, prevede proiectul legislativ.

De asemenea, iniţiativa prevede că „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul judecăţii până la terminarea cercetării judecătoreşti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici