Dacian Cioloş: Cel mai mare risc pentru următoarele luni este să scadă ratingul de ţară

Dacian Cioloş a afirmat că cel mai mare risc este să scadă ratingul de ţară, ceea ce ar însemna că România devine instabilă din punct de vedere economic, un stat în care nu merită să investeşti. Liderul PLUS a spus că îl înţelege pe Ludovic Orban de ce se gândeşte să îşi asume răspunderea pe buget.

279 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: Cel mai mare risc pentru următoarele luni este să scadă ratingul de ţară

Dacian Cioloş: Cel mai mare risc, pentru următoarele luni, este să scadă ratingul de ţară

„Eu pot să îl înţeleg pe domnul Orban că are în vedere şi angajarea răspunderii pe buget. În mod normal un buget trebuie discutat, dezbătut şi votat în Parlament. Eu unul dintre cele mai importante documente pe care le aprobă Parlamentul într-un an de zile, dar în situaţia specială în care ne aflăm, important e să ne gândim la România, la stabilitatea economică din România. Mai ales un lucru care mie mi se pare cel mai mare risc pentru următoarele luni, să scadă ratingul de ţară. Evident că există riscul acesta, dacă nu există claritate vis a vis de ce vrea să facă Guvernul, pentru că suntem într-un an electoral, suntem cu un Guvern cu o susţinere foarte slabă în Parlament, cu presiune foarte mare a cheltuielilor. Deja deficitul e foarte mare şi atunci da, există acest risc să scadă ratingul”, a declarat Dacian Cioloş, duminică, la Digi 24.

Fostul premier a explicat că scăderea ratingului de ţară ar însemna că ne împrumutăm mai scump, iar instabilitatea economică a ţării ar alunga investitorii.

„Ce înseamnă să scadă ratingul? Scade aprecierea vis a vis de stabilitatea economiei României şi dacă comparăm cu situaţia în care ne aflăm, dacă mai scade acum ratingul, asta înseamnă că România devine o ţară instabilă din punct de vedere economic, în care nu mai merită să investeşti sau e riscant să investeşti. Acesta ar fi lucrul cel mai grav care ni se poate întâmpla, pentru că redresarea economiei României se poate face doar prin investiţii, atât prin investiţii publice, dar mai ales investiţii private. Nu mai vorbim de faptul că ne-am împrumuta mult mai scump”, a explicat Cioloş.

El a adăugat că acum se văd efectele guvernării anterioare şi „plătim acele oale sparte de PSD”.

„Să fie foarte clar – am ajuns în această situaţie pentru că România a fost prost guvernată în ultimii trei ani şi mai ales în ultimul an şi jumătate, ultimii doi ani. Acum plătim acele oale sparte de PSD. E important, în primul rând să se spună adevărul, dar e important să se ia şi nişte măsuri foarte clare şi drastice şi românii să aibă o perspectivă clară”, a conchis liderul PLUS.

Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri - BBB-/A-3.

Agenţia, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască ţintele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici