Dăncilă, despre reacţia lui Iohannis pe buget: Sunt declaraţii politice. E în campanie electorală/ Ce spune premierul despre întânirea cu magistraţii

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, cu privire la buget şi la faptul că PSD este un partid incompetent, sunt unele politice. Premierul a adăugat că şeful statului a intrat în campanie electorală.

626 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, despre reacţia lui Iohannis pe buget: Sunt declaraţii politice. E în campanie electorală/ Ce spune premierul despre întânirea cu magistraţii

Dăncilă, despre reacţia lui Iohannis pe buget: Sunt declaraţii politice. E în campanie electorală

„Pentru mine este clar că aceste declaraţii sunt politice, de campanie electorală. Aceleaşi declaraţii erau înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE. Tot atunci, preşedintele Iohannis spunea că nu vom fi pregătiţi, că Preşedinţia română va fi una mediocră. Preşediţia austriacă a reuşit să închidă doar 53 de dosare pe tot mandatul. Până în prezent România a reuşit să închidă 56 de dosare. De aceea spun că sunt declaraţii pur electorale. Guvernul acesta pe care preşedintele îl critică în permanenţă. Întrebaţi-I pe cei cărora le-au crescut salariile, de PNDL 1 şi 2. Cred că aceste declaraţii nu pot să facă decât rău României, în acest joc politic al preşedintelui”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul Biroului Politic al PSD, care a avut loc luni la Parlament.

Reacţia şefului Executivului vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vinerea trecută, că sesizează la CCR Legea bugetului de stat pe 2019. El a afirmat că ”guvernarea PSD a eşuat”, anunţând că cere CCR o analiză şi pe Legea de aprobării plafoanelor. Şeful statului a punctat că bugetul este unul nerealist, supraevaluat şi întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent şi incapabil să conducă România. Iohannis a adăugat că o victimă a bugetului pentru anul în curs este administraţia locală.

Judecătorii constituţionali au stabilit data de 6 martie pentru a dezbate sesizările şefului statului pe proiectul de buget pe 2019, respectiv pe legea de adoptare a plafoanelor.

Dăncilă anunţă discuţii, săptămâna aceasta, cu ministerele pe OUG 114 în domeniul fiscal

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că va avea discuţii în această săptămână cu toate ministerele pe marginea OUG 114 care introduce măsuri fiscale, printre care se numără şi taxa „pe lăcomie” pentru bănci. Premierul a adăugat că va da dovadă de flexibililate.

„Pe OUG 114 o să am o discuţii în această săptămână cu toate ministerele de linie, tocmai pentru a avea o imagine completă. Am spus că voi da dovadă de flexibilitate, dar aceste modificări cerute de unii sau de alţii, trebuie să se plieze pe realitate, să nu fie doar demersuri populiste, sau demersuri care să pretejeze anumite instituţii sau altele”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul BPN al PSD de luni, de la Parlament

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulţumiri din partea mai multor instituţii, dar şi companii. Printre nemulţumiţi se numără băncile, dar şi administraţiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

De asemenea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, este invitat la „Ora Guvernului”, în Parlament, la solicitarea USR, pentru „a da explicaţii pe OUG 114” din domeniul fiscal.

Dăncilă, despre întânirea cu magistraţii: Am spus mereu că dăm dovadă de flexibilitate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că a dorit să discute cu magistraţii pentru a vedea care sunt nemulţumirile acestora în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei, precizând însă că nu va renunţa la actul normativ.

"În primul rând, am vrut această întâlnire pentru a asculta care sunt nemulţumirile. Astăzi (luni n.r.) sper ca cei care au nemulţumiri, care au ieşit în spaţiul public şi au exprimat aceste nemulţumiri, să vină la întâlnire la Palatul Victoria, să vedem cum justifică. Vreau să subliniez că nu vom renunţa la această OUG. Am spus mereu că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la lucrurile bune, din dorinţa unora de a face acest lucru. Eu cred că dialogul trebuie purtat înainte de minsitrul de resort. Prim-ministru poartă acest dialog atunci când apar nemulţumiri în spaţiul public. Eu am înţeles că dmnul ministru a avut discuţii. Vom vedea la această reuniune în ce au constat aceste discuţii. Justiţia trebuie să fie puternică şi independentă, dar în acelaşi timp fiecare cetăţean trebuie să respecte legea", a declarat Viorica Dăncilă, la finalul Biroului Politic Naţional al PSD, luni la Parlament.

Şeful Executivului a adăugat că cei care au protestat, însă au refuzat să participe la întâlnirea de la Guvern, refuză de fapt dialogul, iar nemulţumirea lor este doar la nivel declarativ. Dăncilă a solicitat organelor abilitate să ia măsuri în legătură cu manifestările ilegale de stradă.

"De aceea am văzut în spaţiul public unele manifestări care nu se încadrează în lege. Solicit organelor abilitate să ia măsuri, acolo unde nu au fost respectate condiţiile legii. Dacă facem jsutiţie selectivă şi unii au dreptul să încalce legea şi alţii nu, cred că nu facem un lucru bun, ci dimpotrivă. Nu vreau să vorbesc şi să fac aprecieri despre acest lucru, decât după această întâlnire. Aţi văzut vreun premier care a discutat pentru fiecare OUG cu asociaţiile magistraţilor. Aţi văzut când a schimbat doamna Prună anumite capitole prin OUG că a avut o discuţie premierul? Eu nu am văzut acest lucru. Dar am zis că este bine să am o întrevedere cu asociaţiile de magistraţi. Când ies public şi apoi refuză dialogul, mi se pare un lucru la nivel declarativ şi nu susţin o schimbare, aşa cum îşi doresc. Eu trebuie să văd adevărul şi tot ce aduce pozitiv orice schimbare facem. Nu cred că schimbarea se face în stradă. Oportunitatea o decide premierul, dar o decide la propunerea ministrului de resort. Nu îmi spuneţi mie acum că eu nu o să mă detaşez niciodată de membrii Guvernului. Dacă vom merge pe agresivitate, pe acte nejustificate şi am văzut la MJ modul în care s-au manifestat anumiţi cetăţeni români nu cred că acest lucru aduce plus valoare", a mai spus premierul.

Viorica Dăncilă va avea o întâlnire, luni, la ora 15.30 la Palatul Victoria, pe reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi, precum şi pe cei ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe legile justiţiei.

Invitaţia la discuţii vine după ce asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Şi secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus faţă de obiecţiile asociaţiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici