Dăncilă propune întâlnire interministerială pentru soluţionarea finanţării proiectului ALFRED

Premierul Viorica Dăncilă a propus, după ce a vizitat platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), o întâlnire interministerială la Guvern pentru găsirea unor soluţii privind finanţarea Programului de cercetare naţional şi a proiectului ALFRED, anunţă Executivul.

301 afișări
Imaginea articolului Dăncilă propune întâlnire interministerială pentru soluţionarea finanţării proiectului ALFRED

Dăncilă propune întâlnire interministerială pentru soluţionarea finanţării proiectului ALFRED

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat astăzi platforma nucleară Mioveni la Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN), sucursală a Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN)Cu acest prilej, premierul s-a întâlnit cu conducerile RATEN, RATEN ICN şi cu membri ai Consiliului Ştiinţific. De asemenea, şeful Executivului a efectuat o vizită la instalaţiile de interes naţional care funcţionează pe această platformă: Reactorul de Cercetare TRIGA-ICN, Laboratorul de examinare post-iradiere (LEPI) şi Standul de Testare a maşinii de încărcat-desărcat combustibil (MID). Prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat activitatea desfăşurată de echipa de cercetători şi a propus organizarea unei întâlniri interministeriale la Guvern, cu implicarea factorilor de decizie, pentru soluţionarea problemelor dificultăţilor de finanţare atât a Programului de cercetare naţional, cât şi a proiectului ALFRED", a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul vizitei au fost prezentate principalele realizări ale Institutului, la nivel national şi international, cât şi dificultăţile întâmpinate în activitatea de cercetare-dezvoltare, cu precădere cele generate de finanţarea Programului Anual de Cercetare RATEN, privind „Dezvoltarea suportului tehnic naţional şi cooperarea internaţională pentru energetica nucleară”, a implementării demonstratorului răcit cu plumb, ALFRED, suport pentru dezvoltarea generatei IV de reactori nucleari energetici.

"Au fost evidenţiate capacitatea şi competenţa în fabricaţia de surse de uz industrial de iridiu, ca unic furnizor în România, precum şi în dezafectarea instalaţiilor radiologice medicale ieşite din uz. De asemenea, premierul şi-a exprimat speranţa că RATEN ICN va fi desemnat de către Agenţia Internaţională de Energie Atomică de la Viena drept Centru Internaţional de Excelenţă bazat pe Reactori de Cercetare (ICERR), proces aflat în prezent în derulare", a completat Executivul în documentul de presă.

Înaintea vizitei la platforma nucleară Mioveni, premierul Dăncilă a vizitat Fabrica de Magiun Topoloveni şi uzina Dacia-Renault Mioveni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici