Dăncilă se laudă că „a scos ţara din noroaie” cu ajutorul programului introdus de Liviu Dragnea

Premierul Viorica Dăncilă le-a spus luni primarilor prezenţi la reuniunea ACoR, că prin implementarea programelor PNDL 1 şi PNDL 2 „a scos ţara din noroaie”. Premierul le-a promis, de asemenea, primarilor de comună, începerea mai multor investiţii în zonele defavorizate.

1819 afișări
Imaginea articolului Dăncilă se laudă că „a scos ţara din noroaie” cu ajutorul programului introdus de Liviu Dragnea

Dăncilă, către primarii de comune: Cu ajutorul PNDL 1 şi PNDL2 am scos ţara din noroaie

„Succesul programului PNDL 1, introdus de ministrul Dezvoltării din acea vreme, domnul preşedinte Liviu Dragnea, ne-a dat certitudinea că acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL 2, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic. Asa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete, puse în practică”, a declarat Viorica Dăncilă, la cea de a a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.).

De asemenea, premierul le-a promis primarilor de comune începerea a mai multor investiţii de dezvoltare în mediul rural.

„Deja am prevăzut în buget credite de angajament de 2 miliarde lei pentru anul 2019. Se are în vedere acordarea a 5.000 de euro pentru fiecare gospodărie şi până la 10.000 euro garanţii pentru credite, dacă o gospodărie are nevoie de mai mulţi bani pentru o locuinţă ca la oraş sau pentru utilajele agricole.Vom continua şi în anul 2019 susţinerea programelor gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv peste 20 de programe, în valoare de peste 3 miliarde de lei, din care vă menţionez ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnie în valoare de 1,2 miliarde lei şi subvenţia accizei la motorină în sumă de 0,5 miliarde lei”, a adăugat Dăncilă.

Aceasta le-a promis primarilor de comune şi sisteme de alimentare cu apă şi canalizare.

„Din 12.681 obiective de investiţii, în mediul rural sunt finanţate 10.387, în valoare de 34,25 miliarde lei. Printre investiţiile în mediul rural avem 2.689 sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, 1776 unităţi de învăţământ, din care 880 de creşe şi grădiniţe şi 3.948 drumuri, poduri şi podeţe. Începând din ianuarie 2018 au fost deschise şi apelurile pentru infrastructura preşcolară şi şcolară , mă refer la grădiniţe şi şcoli, finanţată prin intermediul POR 2014-2020. Astfel, pentru o alocare de 330 milioane euro, se află în competiţie, în diverse etape de evaluare, un total de 778 cereri de finanţare în valoare de peste 780 milioane de euro, depuse de unităţile administrativ-teritoriale, din care 357 sunt de la nivelul comunelor, în valoare de aproximativ 395 milioane euro. Pentru că numărul de cereri este foarte mare, am solicitat celor responsabili să identifice soluţii pentru a contracta cât mai multe din proiectele depuse”, a conchis premierul.

Viorica Dăncilă, participă, luni, la cea de a a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.). Premierul este însoţit de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, dar şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici