Daniel Morar: „Atunci când activismul este principala trăsătură a sistemului judiciar sau singura vizibilă – nu este bine”

  • „Activismul sistemului judiciar s-a manifestat cu rezultate proaste în domeniul SIIJ”
  • „Nu poţi să-ţi alegi ca persoană cercetată anchetatorul. Aceasta este treaba Legiuitorului. El stabileşte cine cercetează magistraţii”
  • „Rezultatul este că timp de 4 ani nu a fost trimis niciun magistrat în judecată pentru fapte de corupţie”.
  • „În 7 ani, cât am condus DNA, am avut aproximativ 60 de magistraţi condamnaţi şi acum, în 4 ani, n-am avut nici măcar 1 trimis în judecată pentru fapte de corupţie”
  • „În afară de clasa politică, şi magistraţii, prin activismul lor, au abordat complet greşit problema SIIJ. Indiferent cum se numea, ei trebuiau să facă o structură eficientă şi n-au făcut-o. Adică, dimpotrivă, a fost un eşec”
211 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar: „Atunci când activismul este principala trăsătură a sistemului judiciar sau singura vizibilă – nu este bine”

Daniel Morar: „Atunci când activismul este principala trăsătură a sistemului judiciar sau singura vizibilă – nu este bine”

„În principiu, activismul nu este un cuvânt şi o stare care trebuie legată de magistratură. Activismul magistraţilor n-ar trebui să existe, dar este bine că îşi apără drepturile. Însă când activismul este principala trăsătură a sistemului judiciar sau singura vizibilă – nu este bine”, a afirmat fostul judecător CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/ On The Record, pe Aleph News.

„Activismul sistemului judiciar s-a manifestat cu rezultate proaste în domeniul SIIJ. Adică lumea magistraturii s-a împărţit în două, o parte voia SIIJ, o parte voia DNA. Magistraţii se pliază pe politic sau cum cred ei că este mai bine, pe cine cred ei că ar trebui să-i cerceteze. Iarăşi o problemă. Nu poţi să-ţi alegi ca persoană cercetată anchetatorul. Aceasta este treaba Legiuitorului. El stabileşte cine cercetează magistraţii.

Şi, în afară de lupta politică, am avut o luptă timp de 4 ani între părţi ale magistraturii – pro şi contra SIIJ – şi rezultatul este că timp de 4 ani nu a fost trimis niciun magistrat în judecată pentru fapte de corupţie iar pentru alte fapte avem 4 sau 5 rechizitorii. Şi asta în timp ce în acei ani în care am condus DNA, erau pe an aproximativ 10 magistraţi trimişi în judecată şi condamnaţi.

Deci în 7 ani am avut aproximativ 60 de magistraţi condamnaţi şi în 4 ani n-am avut nici măcar 1 trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Se datorează şi activismului magistraţilor, în afară de clasa politică, care a abordat complet greşit problema SIIJ. Indiferent cum se numeşte, ei trebuiau să facă o structură eficientă şi n-au făcut-o. Adică, dimpotrivă, a fost un eşec”, a spus Daniel Morar, referindu-se la activismul magistraţilor şi la eşecul SIIJ.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici