Daniel Morar: „CCR spune că prioritatea dreptului european nu se întinde şi asupra Constituţiei naţionale”

  • „Nu ştiu dacă statele acceptă ca dreptul european să fie peste constituţiile naţionale”
  • „Problema aceasta nu trebuie rezolvată de Curţi, problema aceasta este a statelor membre, suverane”
8510 afișări
Imaginea articolului Daniel Morar: „CCR spune că prioritatea dreptului european nu se întinde şi asupra Constituţiei naţionale”

Daniel Morar: „CCR spune că prioritatea dreptului european nu se întinde şi asupra Constituţiei naţionale”

„În problema CCR vs CJUE discuţia din mediul public a fost una superficială şi, aş spune, greşită. CCR n-a contestat niciodată prioritatea dreptului european asupra dreptului naţional. Discuţia a început când s-a pus problema dacă prioritatea dreptului european se întinde şi asupra Constituţiei naţionale sau nu. Şi aici CCR spune că nu. Curtea a spus în deciziile sale că prioritatea dreptului european are pe ce este sub Constituţie. Constituţia şi deciziile Curţii nu pot fi contrabalansate, contrazise”, a afirmat fostul judecător CCR, Daniel Morar în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Despre controversa de la nivelul Uniunii Europene, în care CJUE a intrat în contradicţie cu mai multe Curţi Constituţionale, Morar cred că problema trebuie rezolvată la nivel politic, de statele membre, şi nu de judecători:

„CJUE abia târziu a venit şi spune că preeminenţa dreptului european se întinde şi asupra constituţiilor naţionale, discuţie care nu a fost abordată la modul acesta franc. Dar părerea mea este că problema aceasta nu trebuie rezolvată de Curţi, problema aceasta este a statelor membre. Pentru că ştim foarte bine că nu avem o Constituţie europeană şi, mai mult decât atât, demersul de adoptare a unei Constituţii europene a eşuat. Prin urmare, avem Constituţii naţionale şi Tratatele constitutive. Bat ele, Tratatele constitutive – constituţiile europene? Asta trebuie să decidă până la urmă statele suverane, nu un judecător sau altul. Statele asigură funcţionarea UE. Nu pot veni preşedintele Comisiei Europene sau Comisarul pentru Justiţie care serveşte structura respectivă să spună – dreptul nostru este peste constituţiile naţionale. Nu ştiu dacă statele acceptă lucrul acesta”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici