Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie sunt urmăriţi penal de DNA pentru fapte de corupţie în pandemie

Marian Vanghelie şi Daniel Tudorache sunt urmăriţi penal alături de alţi zeci de suspecţi, pentru infracţiuni în legătură cu achiziţii nelegale, supraevaluate, făcute de instituţii publice/societăţi comerciale în Sectoarele 1 şi 5, în timpul pandemiei.

1055 afișări
Imaginea articolului Daniel Tudorache şi Marian Vanghelie sunt urmăriţi penal de DNA pentru fapte de corupţie în pandemie

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 56 de suspecţi, persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea unor infracţiuni în legătură cu achiziţii nelegale, supraevaluate, făcute de instituţii publice/societăţi comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 şi 5, unele coordonate de primar, respectiv Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice (AUIPUSP) Sector 1, Compania de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public-Privat (CIDSDIPP.) Sector 1 şi SC ECONOMAT Sector 5.

Achiziţiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăţi), dar şi produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucăţi) şi termoscannere (200 bucăţi).

Dintre persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea urmăririi penale, DNA îi menţionează pe Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Romeo Aurelian Clinciu, la data faptelor director al Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice Sector 1 este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea sprijinirii, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave (2 fapte), fals intelectual (18 fapte), uz de fals (4 fapte, din care una în formă continuată), participaţie improprie la fals intelectual, în modalitatea instigării unei persoane care comite fapta fără vinovăţie, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic, în formă continuată, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave.

Larian Leonard Petre, la data faptelor director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea sprijinirii, fals intelectual (15 fapte), uz de fals (3 fapte din care una în formă continuată), complicitate la fals informatic (3 fapte, din care una în formă continuată), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Anca Mihaela Moise, la data faptelor director al Companiei de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public-Privat Sector 1, este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea sprijinirii, deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual (9 fapte, din care una în formă continuată), fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Maria Magdalena Moise, la data faptelor director executiv al Direcţiei Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi reprezentant al acţionarului Sectorul 1 Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat.

Răzvan Rotaru, la data faptelor director al Direcţiei Administrative din cadrul C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual (3 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ionuţ Tiberiu Caracote, la data faptelor reprezentant al acţionarului Administraţia Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1, în adunarea generală a C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave.

Daniel Tudorache, deputat în Parlamentul României, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucureşti, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, iar Dragoş Florescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului de Administraţie al C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave (2 fapte), complicitate la deturnare de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: „Începând cu luna august 2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice şi 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere şi ierarhizat, cu scopul de a influenţa derularea achiziţiilor efectuate de instituţiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5. Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită şi de alte persoane, printre care funcţionarii publici menţionaţi mai sus şi un expert în achiziţii publice, angajat al unei societăţi care furniza servicii de consultanţă Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiţii şi Dezvoltare în Sănătate şi Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 şi S.C. Economat Sector 5 S.R.L. În baza unui „program” exact, elaborat, şi implementat, membrii grupării infracţionale ar fi urmărit devalizarea fondurilor publice ale entităţilor publice menţionate, urmând ca sumele de bani necuvenite, rezultat al prejudicierii bugetelor entităţilor publice prin achiziţii făcute la preţuri supradimensionate, să fie însuşite de membrii grupului”, arată DNA.

Membrii grupului ar fi acţionat în scopul de a pregăti, organiza şi sprijini săvârşirea mai multor infracţiuni de fals, vizând crearea unor circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive, în cascadă, ale produselor care urmau a fi vândute în final entităţilor publice, la preţuri supraevaluate şi de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite (în orice formă posibilă a participaţiei penale), inclusiv cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu derularea procedurilor de achiziţie desfăşurate de entităţile publice.

„Profitând de alocările bugetare pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 şi 5 ale Municipiului Bucureşti, pentru achiziţii necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracţional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acţionat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice destinate achiziţiei de termoscannere şi tablete, alocate pentru A.U.I.P.U.S.P. Sector 1,
- alocate cu titlul de capital social/majorare capital social pentru C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA şi folosite la achiziţia de nebulizatoare pentru biodecontaminare, ale societăţii ECONOMAT Sector 5 şi folosite la achiziţia de tablete”, mai arată DNA.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preţ de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul iniţial.

În ceea ce priveşte contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparenţă de legalitate, funcţionarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 şi al ECONOMAT Sector 5 Bucureşti, cu sprijinul expertului în achiziţii publice, consultant al celor două autorităţi contractante, ar fi întocmit documentaţii false de licitaţie deschisă şi ar fi simulat derularea unor proceduri de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

DNA arată că, în realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitaţie, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă.

„Aspectele menţionate mai sus nu ar fi fost realizabile dacă suspecţii, funcţionari publici, nu ar fi comis mai multe infracţiuni de fals şi nu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, prevăzute de legislaţia primară, în legătură cu organizarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor respective. Ca urmare a infracţiunilor săvârşite s-ar fi obţinut foloase necuvenite pentru membrii grupului în valoare totală de 67.811.280 lei”, potrivit DNA.

În acest dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici