Darius Vâlcov poate fi arestat preventiv. Senatul avizează cererea DNA

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost aprobată, miercuri, de Senat, fiind înregistrate, conform unor surse din comisia de numărare a voturilor, 106 opţiuni "pentru" şi 29 "împotrivă".

1036 afișări
Imaginea articolului Darius Vâlcov poate fi arestat preventiv. Senatul avizează cererea DNA

Cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Darius Vâlcov, aprobată de Senat

Votul a fost secret, cu bile.

UPDATE - Senatul încuviinţează continuarea urmăririi penale şi arestarea preventivă a lui Vâlcov - oficial

trivit rezultatului oficial anunţat în plen, în urma votului, Senatul a aprobat, miercuri, cererea de continuare a urmăririi penale şi a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov.

Astfel, rezultatul votului în cazul cererii de efectuare în continuare a urmăririi penale pentru fost ministru delegat pentru buget şi ministrul al finanţelor publice, Darius Vâlcov  a fost 120 de voturi ”pentru”, 18 voturi ”împotrivă” şi 1 vot anulat. Numărul total al votanţilor a fost 139, din totalul de 168 se senatori.

”Ca urmare a faptului că în urma votului a fost întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, conform articolului 15 din legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, precum şi cele ale articolului 150, alineatul 3 din Regulamentul Senatului, Senatul adoptă cererea de efectuare în continuare a urmăriririi penale a senatorului Darius Vâlcov”, se precizează în hotărârea citită în plenul Senatului.

Rezultatul votului secret cu bile exprimat cu privire la solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatourlui Darius Vâlcov a fost 106 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”contra” şi 1 vot anulat.

”Întrucât cererea DNA a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, în conformitate cu art 173 din Regulamentul Senatului, Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Darius Vâlcov”, se precizează în hotărârea citită în plen.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a cerut plenului, miercuri, să decidă baza legală care se va aplica în cazul cererii pentru arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în urma votului stabilindu-se că se va ţine cont de Regulamentul modificat al Senatului, respectiv majoritatea simplă.

Preşedintele Senatului a propus ca plenul să se exprime în privinţa bazei legale care va fi luată în calcul pentru interpretarea votului în cazul celei de-a doua cereri de arestare preventivă în cazul lui senatorului PSD Darius Vâlcov.

”Vă dau posibilitatea să decideţi”, a spus Tăriceanu, de la tribuna Parlamentului, precizând că ”există o dispută juridică deschisă cu privire la această chestiune, fiind sesizată inclusiv Curtea Constituţională”.

”Pentru ca această dispută să nu fie tranşată, aşa cum unii au încercat să invoce, de preşedinte, cu toate că eu nu am tranşat această chestiune, vă dau posibilitatea dumneavoastră, plenului, să se exprime”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.

În plus, preşedintele Senatului a cerut un punct de vedere  al preşedintelui comisiei juridice, pe această temă.

Preşedintele comisiei juridice, senatorul Cătălin Boboc a luat cuvântul, precizând că, deşi sunt mai multe texte de lege în vigoare, în acest moment, există decizii ale Curţii Constituţionale şi o ”o voinţă a Senatului, exprimată, ieri, prin votul dat pentru modificarea Regulamentului”.

”Avem o Constituţie, un Regulament, şi o voinţă exprimată ieri în sensul acesta. Textul constituţional se aplică în primul rând”, a spus Boboc.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că supune votului plenului ca hotărârea Senatului să se ia în baza prevederilor articolul 173, din Regulamentul Senatului, modificat, marţi, prin hotărârea nr. 25, şi care a fost deja publicat în Monitorul Oficial.

În urma votului, s-au înregistrat 76 de voturi ”pentru”, 4 abţineri şi niciun vot împotrivă, decizia plenului fiind ca interpretarea votului privind cererea de arestare preventivă în cazul lui Darius Vâlcov să se ia cu majoritate simplă, nu calificată.

La ora transmiterii acestei ştiri, senatorii au început votul pentru cele două cereri, de urmărire penală şi încuviinţare a arestării preventive, pentru senatorul Darius Vâlcov, votul fiind secret cu bile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici