Declaraţie surprinzătoare dată de Merkel în conflictul dintre UE şi Polonia. „Neînţelegerile politice nu se pot rezolva prin procese în instanţă. Tonul negativ faţă de Polonia nu e bun”

Decizia Curţii Constituţionale din Polonia de a pune legile interne mai presus de cele europene este considerată un atac direct la adresa ordinii juridice a Uniunii şi marchează cea mai recentă escaladare a unui conflict de cinci ani dintre UE şi partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

8323 afișări
Imaginea articolului Declaraţie surprinzătoare dată de Merkel în conflictul dintre UE şi Polonia. „Neînţelegerile politice nu se pot rezolva prin procese în instanţă. Tonul negativ faţă de Polonia nu e bun”

Declaraţie surprinzătoare dată de Merkel în conflictul dintre UE şi Polonia. „Neînţelegerile politice nu se pot rezolva prin procese în instanţă. Tonul negativ faţă de Polonia nu e bun”

Ca de multe ori în conflictele dintre Comisia Europeană şi statele est-europene, şi în cadrul ultimului său summit european în funcţie, cancelarul german Angela Merkel a încercat să dea un ton conciliant disputei, scrie Financial Times.
 
"Dezacordurile politice majore nu se pot rezolva prin procese în instanţă", a spus cancelarul, specificând că tonul negativ faţă de Polonia, adoptat de unii membri ai Parlamentului European, "nu este bun".
 
Deşi a recunoscut că statul de drept este un "pilon central" al valorilor europene, Merkel a declarat că neînţelegerile cu Polonia nu sunt doar de natură judiciară şi a îndemnat la discuţii politice pentru a dezamorsa criza.
 
Tot în cadrul summitului, Merkel s-a declarat îngrijorată de faptul că Europa rămâne în urma celorlalte mari puteri economice, în special a Chinei. "Presiunea economică, lupta pentru cine este inovator, cine este un lider mondial, s-a intensificat cu adevărat în ultimii ani", a spus ea.
 
PIB-ul Germaniei a fost puţin mai mare decât cel al Chinei în 2005, anul în care a devenit cancelar, iar acum economia Chinei este de cel puţin patru ori mai mare decât cea a Germaniei. 
 
Merkel se retrage din politică după 16 ani, timp în care a ocupat funcţia de cancelar al Germaniei. La alegerile de luna trecută, blocul său de centru-dreapta CDU/CSU a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie şi va intra în opoziţie. Din câte se pare Merkel va fi succedată de Olaf Scholz, actualul ministru de finanţe, al cărui partid social-democrat a câştigat la limită alegerile şi încearcă să formeze o coaliţie cu liberalii şi Verzii.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici