Deficit bugetar crescut la 2,76%. Camera Deputaţilor a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocaţia pentru copii, după o propunere a PNL la buget

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, decizonal, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor pentru copii. Majorarea alocaţiei ar urma să se aplice de la 1 martie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, iar suma pe care o vor primi aproape că se va dubla, de la 84 de lei la 150 de lei.

1520 afișări
Imaginea articolului Deficit bugetar crescut la 2,76%. Camera Deputaţilor a modificat Legea plafoanelor pentru a dubla alocaţia pentru copii, după o propunere a PNL la buget

Deficitul bugetar creşte la 2,76%. Comisia de buget a modificat Legea plafoanelor pentru a putea fi dublată alocaţia pentru copii

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2019 de -2,76%”, se arată în amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de buget-finanţe şi adoptat de Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, vineri, în şedinţa de plen, modificarea Legii privind plafoanele, cu 182 voturi „pentru”, iar patru parlamentari nu şi-au exprimat votul.

„În anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei”, se arată în amendamentul adoptat, vineri, de Camera Deputaţilor, la articolul 3 din proiectul de lege.

Deputaţii din Opoziţie au acuzat Puterea că nu este constituţional să se suţină plata pentru alocaţii din deficitul bugetar.

„Ne cereţi să revotăm în Camera Deputaţilor o lege care a primit deja votul acestei Camere. Aţi întors-o la Comisia de buget, acolo i-aţi dat un raport suplimentar şi astăzi o întoarceţi în plen. Această modificare pe care ne-o propuneţi este complet neconstituţională. Este prima data când se întamplă lucrul acesta. Creaţi un precedent periculos. Puteţi să tăiaţi din altă sursă de finanţare,cum ar fi pensiile speciale, astfel încât să nu modificăm aceste plafonane. Nu distrugeţi regulamentul Camerei deputaţilor.”, a declarat liderul deputaţilor USR din Camera Deputaţilor, Raluca Prună.

„PNL a propus şi a reuşit sa obţină prin vot majorarea alocaţiilor pentru copii. Sursa de finanţare pe care PNL a găsit-o venea dint-un excedent bugetar. Aţi schimbat sursa de finanţare. Este problema dumneavoastră. Deficitul bugetar nu este niciodată sursă de finanţare a unei construcţii”, a declarant liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Opoziţiei că regulamentul este respectat.

„V-aş ruga să citiţi articolul 133 în care se precizează ce înseamnă procedura legislativă. Noi, până când preşedintele Camerei, sub semnătura preşedintelui Camerei, o lege nu se trimite preşedintelui României, aceasta suntem în procedură de adoptare. Atâta timp cât aceasta lege a fost adoptata miercuri la prânz, cele doua zile se implinesc astazi la prânz. Am constatat anumite neconcordanţe. Era mai bine să plece această lege către preşedinte şi să îi solicităm să ne-o retrimită şi şă o punem în concordanţă cu Lege bugetului sau, aşa cum am găsit soluţia pentru a modifica plafoanele, pentru ca, începând din 1 martie, toţi copiii din România, mărind deficitul, să putem mări alocaţiile?”, a spus Opoziţiei Florin Iordache, care a prezidat şedinţa plenului Camerei.

Deputatul UDMR Odon Szabo a cerut liberalilor să voteze modificările aduse Legii bugetului, astfel încât mărirea alocaţiilor să poată fi susţinută din deficitul bugetar.

„Nu există niciun grup care să nu fi dat nici măcar un vot pentru acest amendament. Eu cred că trebuie consens, pentru că acea propunere nu era aplicabilă în forma respectivă. Dacă vrem să fie aplicabilă, trebuie să realizăm câteva corecţii. (...) Pilda Regelui Solomon, care se certau pe un copil, a făcut ca până la urmă, cel care ţinea la copil să lase copilul în viaţă. Stimaţi colegi liberali, vreţi să lăsaţi în viaţă acest proiect? Atunci votaţi acest ceea ce urmează”, a spus deputatul UDMR.

În timpul dezbaterii, deputatul PMP Corneliu Bichineţ i-a transmis lui Liviu Dragnea că nu toţi „oamenii care au funia la gât, sfârşesc prin a fi spânzuraţi”.

„Am primit destul semnale de acasă că un sfert din copiii ţării au plecat flămânzi şi în această dimineaţă. Domnule, Liviu Dragnea, aţi fost lovit din toate direcţiile în perioada aceata. Să ştiţi de la un străin, nu toţi oamenii care au funia la gât, sfârşesc prin a fi spânzuraţi. Acest buget, dacă trebuie să-l mai discutăm două zile, două zile stăm să-l discută”, a afirmat Bichineţ.

În varianta adoptată, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, deficitul bugetar era prevăzut la 12.708 milioane lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de buget prevede la Anexa 1 următoarele: „Plafoane nominale ale cheltuielilor totale şi ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat – cheltuieli totale 337,207,6, cheltuieli de personal 102,420,1 milioane lei”.

În format adoptată, miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege prevedea că „plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal”.

Raportul de admitere al Comisie de buget-finanţe urmează să primească votul în plenul de vineri dimineaţă al Camerei Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege. După ce deputaţii au adoptat modificarea Legii privind plafoanele, va urma plenul reunit al Parlamentului, de la ora 10.30, în care va fi dat votul final asupra proiectului de buget pentru 2019.

Modificarea Legii privind plafoanele vine în contextul adoptării unui amendament la proiectul de buget, în plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Iniţial modificarea a fost propusă de deputatul PNL Robert Sighiartău, iar sursa de finanţare pentru o astfel de majorare era prevăzută în excedentul înregistrat de bugetul asigurărilor sociale.

Ulterior adoptării acestui amendament al PNL, coaliţia a revenit asupra modificării, Liviu Dragnea precizând de la tribuna Parlamentului că sursa de finanţare precizată de liberalii nu este sustenabilă. Liderul PSD a adăugat că majorarea alocaţiei pentru copii poate fi făcut doar prin mărirea deficitului bugetar.

„Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, printr-un simplu motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat. Oricine are minime cunoştinţe că sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat. Alocaţiile reprezintă chelutuială de la bugetul de stat. În consecinţă amendamentul rămâne acelaşi, dar sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76 din PIB. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica Legea alocaţiilor de stat pentru a se putea mării într-adevăr alocaţiile pentru copii”, a declarat Liviu Dragnea, de la tribuna plenului reunit al celor două Camere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici