Deputat ALDE, despre postul de la ONU: Estonia a făcut un “pas istoric", România se chinuie “pas cu pas"

Deputatul Marian Cucşa critică lipsa de implicare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru ca România să obţină o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, spunând că omologul său din Estonia, ţară care a câştigat postul, a făcut un ţel din asta.

432 afișări
Imaginea articolului Deputat ALDE, despre postul de la ONU: Estonia a făcut un “pas istoric", România se chinuie “pas cu pas"

Deputat ALDE, despre postul de la ONU: Estonia a făcut un “pas istoric", România se chinuie “pas cu pas"

"M-am întors ieri din Statele Unite, unde am avut întâlniri în cadrul cărora am discutat inclusiv subiectul votului pentru membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU. Sunt uimit de felul în care preşedintele Iohannis încearcă să găsească vinovaţi pentru faptul că România nu a obţinut această poziţie. Dl Iohannis nu ar trebui să uite, acum când situaţia nu îi convine, că politica externă e şi atributul Preşedintelui conform Constituţiei.

(...)În timp ce în România dl Iohannis era mai preocupat cu deschiderea de lupte interne şi umbla prin ţară pentru a spune cât de rău e un partid sau altul, preşedinta Estoniei umbla să facă lobby pentru ţara sa şi pentru a promova tot ce avea mai bun patria ei. De la preluarea mandatului de preşedinte al Estoniei doamna Kersti Kaljulaid a avut ca principal obiectiv câştigarea acestui loc în Consiliul de Securitate la ONU şi pentru asta a făcut front comun cu toţi factorii politici din Estonia, iar împreună cu aceştia a avut deplasări tematice în majoritatea statelor cu drept de vot, inclusiv în cele mai îndepărtate state, nu doar în Europa. Iar în săptămâna premergătoare votului preşedinta Estoniei a stat în Statele Unite unde a avut multe întâlniri la sediul ONU şi la sediile ambasadelor din ţările cu drept de vot. Cu alte cuvinte, a depus eforturi constante pentru a-şi promova ţara! Nu a stat în ţară încercând să inventeze noi tactici electorale", scrie Marian Cucşa, deputat ALDE şi vicepreşedinte al Comisiei de Control SRI.

"Aşa fac alţii politică externă şi aceasta este diferenţa între preşedintii celor două state care au fost în competiţie : România cu un preşedinte care dezbină, preocupat mai mult de propria sa campanie electorală, care nu a făcut nimic într-un mandat de 5 ani, şi Estonia cu o preşedintă care a ştiut să unească o ţară şi pe politicienii ei! Estonia a făcut un “pas istoric”, spunea ieri preşedinta Kersti Kaljulaid. România încă se chinuie “pas cu pas” cu preşedintele Iohannis", mai spune parlamentarul.

Estonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională. Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.

Taguri:
alde,
onu,
iohannis

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici