Deputat UDMR: Maghiarii trebuie să folosească situaţia din Kosovo în mod înţelept

Deputatul UDMR de Covasna Antal Arpad Andras susţine că cea mai mare provocare a acestui an, din perspectiva comunităţii maghiare din Transilvania, este de a folosi în mod înţelept modul în care se va rezolva situaţia provinciei Kosovo.

2 afișări

Deputatul Antal Arpad a declarat corespondentului MEDIAFAX că cea mai mare realizare a anului trecut, pentru comunitatea maghiară, este faptul că există trei reprezentanţi la Bruxelles ai acestei comunităţi, în condiţiile în care a existat o situaţie care a pus în pericol reprezentativitatea maghiarilor.

“Este cea mai mare realizare din punct de vedere politic faptul că, atât aripa moderată, cât şi cea radicală a comunităţii sunt reprezentate în Parlamentul European”, a spus politicianul din Covasna.

De asemenea, conform lui Antal, în 2007 s-au realizat mai multe proiecte care au îmbunătăţit starea generală a comunităţii maghiare, precum investiţiile în infrastructură. În opinia deputatului, se poate vorbi şi despre un insucces, respectiv despre faptul că anul trecut nu s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor comunităţii maghiare.

În ceea ce priveşte anul care a început, deputatul Uniunii a spus că pentru comunitatea maghiară este foarte important ca cele două aripi, respectiv cea moderată şi cea radicală, să colaboreze pentru a ajunge mai aproape de cele mai importante deziderate ale comunităţii.

În acest context, Antal Arpad susţine că cea mai mare provocare a acestui an este folosirea cât mai eficientă a situaţiei create de discuţiile privind independenţa provinciei Kosovo.

“Noi (reprezentanţii comunităţii maghiare – n.r.) trebuie să ne folosim de toate pârghiile, de diplomaţia internă şi externă, de relaţiile noastre internaţionale, pentru a folosi în beneficiul comunităţii maghiare situaţia creată de aceste discuţii privind independenţa provinciei Kosovo”, a spus Antal Arpad.

În opinia deputatului UDMR, Kosovo este un model negativ, iar comunitatea maghiară din România doreşte obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc prin mijloace democratice. În acest context, politicianul Uniunii a spus că prin probabila recunoaştere a statutului de independenţă a regiunii Kosovo se va legitima violenţa, iar dacă se vor sprijini dezideratele de autonomie din Transilvania, se vor legitima metodele non-violente şi democratice.

“Cred că prin atitudinea Statelor Unite ale Americii, a Germaniei, a Franţei şi a Marii Britanii în primul rând, a celor mai importante forţe din punct de vedere politic din lumea civilizată, privind recunoaşterea unei eventuale independenţe a provinciei Kosovo, se legitimează soluţiile, autonomiile sau independenţele obţinute cu forţa. Aici avem noi (reprezentanţii comunităţii maghiare – n.r.) un rol foarte important, să sensibilizăm aceste ţări, fiindcă este extrem de important ca aceste state, prin sprijinirea autonomiei Ţinutului Secuiesc, să legitimeze obţinerea acestui statut fără folosirea forţei, să legitimeze obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc prin mijloace exclusiv democratice”, a spus deputatul UDMR, adăugând că o astfel de ocazie nu va mai exista în următorii 50 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici