Deputaţii amână constituirea comisiei de anchetă privind Fondul de rezervă bugetară, la cererea PSD

Camera Deputaţilor a amânat, miercuri, pentru o săptămână, la solicitarea PSD, constituirea comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care s-a utilizat Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului în anii 2013 şi 2014, propusă de PNL.

111 afișări
Imaginea articolului Deputaţii amână constituirea comisiei de anchetă privind Fondul de rezervă bugetară, la cererea PSD

Deputaţii amână constituirea comisiei de anchetă privind Fondul de rezervă bugetară, la cererea PSD (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a propus amânarea pe motiv că PSD nu a făcut nominalizările pentru componenţa comisiei de anchetă.

În replică, liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că se ştia de la începutul săptămânii despre înfiinţarea comisiei de anchetă şi nu este un motiv procedural serios pentru amânare.

“Nu aş vrea să consider că este rea voinţă şi o tentativă de tergiversare a a votului la această Comisie. (...) Este datoria Parlamentului să îşi exercite funcţia constituţională de control asupra modului în care sunt cheltuiţi banii publici aflaţi în fondul de rezervă şi aflaţi la dispoziţia Ministerului Dezvoltării în baza Ordonanţei 28.

Deputaţii au decis, în final, prin vot, amânarea pentru o săptămână a înfiinţării acestei comisii de anchetă.

PNL a solicitat, săptămâna trecută, Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care s-a utilizat Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului în anii 2013-2014, a anunţat secretarul Camerei, Niculae Mircovici.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban a declarat că grupul liberal din Camera Deputaţilor a depus la Biroul Permanent solicitarea de construire a unei comisii de anchetă privind verificarea modului în care au fost folosiţi banii publici din fondul de rezervă al Guvernului în 2013 şi 2014 şi de asemenea de anchetare a modului în care au fost folosiţi banii publici din bugetul Ministerului Dezvoltării, alocaţi în baza ordonanţei 28, de către ministrul Liviu Dragnea.

”Am considerat necesară constituirea acestei comisii de anchetă deoarece în anul 2013, dar mai ales în anul 2014, Victor Ponta şi cu Liviu Dragnea au transformat banul public din Fondul de rezervă al Guvernului şi din bugetul Ministerului Dezvoltării în bani de campanie confundând bugetul de stat cu puşculiţa de campanie a PSD”, a spus Orban.

Curtea de Conturi a anunţat că Guvernul a continuat, în 2013, practica anilor precedenţi de a aloca sume importante din Fondul de rezervă bugetară fără criterii clare şi transparente, acest fond reprezentând, de fapt, o modalitate de a suplimenta fără control parlamentar bugetele unor instituţii.

Premierul Victor Ponta a declarat, sătămâna trecută, că Guvernul său a avut cel mai mic Fond de rezervă faţă de guvernele anterioare, cel condus de Emil Boc şi guvernul Tăriceanu, iar faptul că PNL vrea să ancheteze perioada 2013, când liberalii erau la guvernare, este ”ca în Caragiale”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici