Deputaţii amână proiectul de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară

Deputaţii au amânat, miercuri, la propunerea PNL şi a PDL, pentru o săptămână dezbaterea în plen a proiectului de lege de abilitare a Guvernului de a emite oronanţe pe perioada vacanţei parlamentare, opoziţia fiind nemulţumită de unele prevederi din proiect.

166 afișări
Imaginea articolului Deputaţii amână proiectul de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară

Deputaţii amână proiectul de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor a decis, la propunerea PDL şi a PNL, cu 126 de voturi „pentru” şi 2 abţineri, retrimiterea pentru o săptămână la Comisia juridică a proiectului de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat, în plenul Camerei, că proiectul de lege trebuie retrimis la comisie, cu termen o săptămână, deoarece „sunt probleme prea importante de discutat şi nu pot fi rezolvate într-o jumătate de oră”.

Acelaşi lucru l-a susţinut şi deputatul PDL Mircea Toader, care a arătat că proiectul trebuie rediscutat în Comisia juridică, el dând ca exemplu unele prevederi, cum ar fi posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe privind transferarea centralelor de termoficare Bucureşti şi Constanţa la consiliile locale.

„Retrimiterea la comisie pe care a solicitat-o colegul liberal este necesară şi obligatorie şi am să vă explic câteva prevederi în această lege de abilitare, inclusiv una celebră prin care se transferă centrale de termoficare Bucureşti şi Constanţa la consiliile locale respective. Vă întreb de ce nu şi Galaţi şi Craiova? Pe de altă parte, de ce celelalte au fost transferate prin hotărâri de Guvern, dumneavoastră vreţi prin orodonanţă de urgenţă, mai ales că trebuie să fie o lege organică şi totodată am văzut o prevedere, un amendament, că vreţi să modificaţi legea taximetriei. Stimaţi colegi, legea taximetriei stă de vreo doi ani la noi în Parlament”, a explicat Toader.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a fost de acord cu propunerea liberalilor, menţionând că „este corect” termenul de o săptămână solicitat de PNL pentru rediscutarea în Comisia juridică a proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare.

Senatul a aprobat în 3 iunie proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, în domeniile Finanţe, Economie, Dezvoltare regională, Administraţie, Apărare, Sănătate, Muncă, Agricultură, Mediu, Fonduri Europene, Justiţie, Educaţie, Transporturi, Infrastructură.

Prin proiectul de lege, pe perioada vacanţei parlamentare, Guvernul îşi propune să emită ordonanţe în următoarele domenii: Finanţe Publice şi Economie, Dezvoltare regională şi Administraţie Publică, Apărare Naţională şi Afaceri Interne, Sănătate, muncă şi protecţie socială, Agricultură şi mediu, Fonduri Europene, Justiţie, Educaţie şi Cercetare şi Transporturi şi Infrastructură.

Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare şi urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Senatorii jurişti au adoptat şi un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultură, abilitatea Guvernul de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor şi bovinelor.

În plus, ei au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica şi completa Ordonanţa Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, aprobată cu modificări prin legea nr. 362/2009, cu modificările ulterioare.

Comisia juridică a Camerei adoptase proiectul în forma primită de la Senat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici