Deputaţii dezbat şi votează astăzi, de la ora 10:00, moţiunea simplă împotriva ministrului Eugen Teodorovici

Camera Deputaţilor va dezbate şi vota, în plenul de miercuri care va începe la ora 10.00, moţiunea simplă „Tripleta Dăncilă-Vâlcov-Teodorovici sugrumă administraţia publică locală din România” prin care liberalii cer demisia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

487 afișări
Imaginea articolului Deputaţii dezbat şi votează astăzi, de la ora 10:00, moţiunea simplă împotriva ministrului Eugen Teodorovici

Deputaţii dezbat şi votează, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Eugen Teodorovici

PNL a depus săptămâna trecută o moţiune simplă pe Finanţe,prin care i se cere lui Eugen Teodorovici să adopte de urgenţă un set de nouă măsuri şi să-l dea afară pe Darius Vâlcov de la conducerea MFP. Moţiunea este semnată de 65 de parlamentari.

"Dacă domnul Dragnea a eşuat în anul 2013 cu înşelătorul proiect al descentralizării, demaraţi dumneavoastră o amplă reformă care să genereze o descentralizare financiară clară, cât mai repede, prin care primarii să aibă pentru fiecare competenţă primită în plus şi banii necesari pentru a o îndeplini. Nu intraţi în corul domnului Dragnea care vântură în faţa oamenilor strategii pentru anul 2040! Fiţi pragmatic şi găsiţi soluţii pentru bugetul viitor, care în mai puţin de o lună şi jumătate ar trebui să ajungă la Parlament pentru dezbatere şi aprobare", se arată în textul moţiunii simple a PNL.

Liberalii îi cer ministrului Eugen Teodorovici să-şi îndeplinească prerogativele de ministru al Finanţelor şi să nu se mai comporte ca o vedetă de televiziune.

"În textul moţiunii nu v-am solicitat altceva decât să vă îndepliniţi prerogativele de ministru şi să vă opriţi din comportamentul de vedetă de televiziune. Nu ne-aţi convins până acum că dumneavoastră conduceţi ministerul, ci suntem şi mai puternic convinşi că dl Vâlcov este şeful politicii bugetare, iar dl Mişa vă joacă pe degete în privinţa politicii fiscale. Uneori, nu vi se dă voie nici să vorbiţi, pentru că vă ia microfonul dl Viorel Ştefan. Degeaba tot promiteţi lucruri rezonabile, pentru că în realitate nu se întâmplă nimic", potrivit sursei citate.

Opoziţia mai susţine că de când acesta este ministru, în doar şapte luni de zile, "dobânzile plătite depăşesc 8,37 miliarde lei, iar pentru tot anul 2018 veţi depăşi 14 miliarde de lei pentru dobânzi".

"Guvernul se împrumută tot mai mult, nu ca să construiască autostrăzi şi căi ferate, nu ca să modernizeze şcoli şi spitale, ci ca să asigure cheltuielile curente ale statului român. Aţi ajuns în aceeaşi disperare financiară prin care trec unii românii care se împrumută resemnaţi la CAR sau în bănci, nu pentru a cumpăra bunuri sau a face investiţii, ci pentru a-şi plăti factura la curent sau pentru a pune ceva pe masă, de sărbători", conform textului moţiunii simple.

În finalul documentului, PNL îi solicită lui EUgen Teodorovici să dispună "de urgenţă" un set de măsuri.

"Eliminaţi imediat supra-acciza la carburanţi pentru a opri ritmul ameţitor de creştere a preţurilor! Aşa cum Mişa a introdus-o peste noapte, şi dumneavoastră o puteţi elimina în câteva zile, dacă vreţi şi dacă chiar dumneavoastră conduceţi ministerul. Stă în puterea dumneavoastră de ministru să domoliţi inflaţia şi pierderea puterii de cumpărare, care a degradat standardul de viaţă pentru peste 80% dintre români. Opriţi supraîndatorarea românilor şi a copiilor încă nenăscuţi. Demonstraţi românilor că, în plină creştere economică, puteţi să acoperiţi măcar cheltuielile curente – pensii, salarii, servicii medicale şi de educaţie. Folosiţi banii publici pentru modernizarea României, nu pentru plata dobânzilor de miliarde către creditori. Demaraţi imediat proiecte majore de investiţii. Vreţi bani mai mulţi la buget, atunci investiţi! Construiţi ceva în ţara asta! Ştiţi bine că nu poţi la infinit să mulgi o vacă, fără să-i dai apă şi de mâncare. Dacă pentru acest obiectiv trebuie să faceţi meditaţii cu doamna Plumb şi să o învăţaţi cum se aduc fondurile europene în România, făceţi-o!", se arată în text.

O altă cerinţă se referă la alocarea către primării a unei cote mai mari din TVA.

"Lăsaţi, de la 1 ianuarie 2019, 100% din impozit către administraţia locală! Numai aşa veţi repara o parte din erorile financiare făcute anul acesta. Asiguraţi primăriilor un buget minimal la nivelul cheltuielilor din 2018, nu din 2017! Cheltuielile primăriilor prilejuite de inflaţie şi de alte transferuri de sarcini sunt mai mari cu cel puţin 10% în anul 2018, faţă de anul trecut. Alocaţi bani în bugetul de stat pentru politicile naţionale. Nu mai transferaţi poveri bugetare suplimentare de la Guvern către primării, căci mai mult de jumătate dintre acestea nu au bani nici pentru factura la curent. Nu mai distribuiţi bani din fondul de rezervă! Banii din buget nu sunt ai PSD, ci ai românilor! Implementaţi mecanisme transparente pentru cheltuirea banilor publici, pentru că asta aţi promis că veţi face atunci când aţi fost învestit. Nu mai confiscaţi banii agonisiţi de primării. Stimulaţi investiţiile locale şi răsplătiţi economia bugetară pe care o fac primarii gospodari, nu o pedepsiţi. Înapoiaţi, prin investiţii, banii luaţi din excedentele acumulate de primarii chibzuiţi până la 31 decembrie 2017. Alocaţi cote mai mari din TVA către primării. Colectaţi mai bine din marea evaziune fiscală şi distribuiţi pe măsură către primării şi consilii judeţene", completează liberalii.

Documentul se încheie cu o solicitare legată de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

"În final, vă reiterăm: daţi-l afară pe Darius Vâlcov de la conducerea Ministerului Finanţelor Publice", se încheie textul moţiunii simple.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici