Desfiinţarea Institutului Levantului, respinsă de deputaţi. Cu ce se ocupă organizaţia condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul iniţiat de USR care propunea desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

2996 afișări
Imaginea articolului Desfiinţarea Institutului Levantului, respinsă de deputaţi. Cu ce se ocupă organizaţia condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu

Desfiinţarea Institutului Levantului, respinsă de deputaţi. Cu ce se ocupă organizaţia condusă de fostul preşedinte Emil Constantinescu

Noi nu considerăm oportună această instituţie pe bani publici. În doi ani de activitate această instituţie a avut alocat câte un mililon de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Aceşti bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofilii, pe tot felul de activităţi care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituţie reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către oi personalitate care a reprezentat speranţa României acum 20 de ani. E trist că salariaţii din această instituţie câştigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect”, a spus în timpul dezbaterilor deputatul USR Iulian Bulai.

O poziţie similară a avut şi deputatul PMP Marius Paşcan.

Când România nu are bani pentru alocaţiile copiilor, în contextul crizei economice, considerăm că e absolut imoral ca resursele ţării să susţină meritele inexistente ale unor aşa-zise de institute sau pseudoacademii de crecetare ştiinţifică. PMP va vota pentru adoptarea acestui proiect legislativ”, a spus Paşcan.

Deputatul PSD Anton Anton le-a recomandat parlamentarilor USR să citească volumul „Colecţionarul de istorie”, care arată că două civilizaţii enorme, a Levantului şi a Apusului, se întâlnesc şi se luptă deasupra României.

Eu cred că e normal ca România să se ocupe de Levant. Cercetarea se face în câteva instituţii. Am ajuns de suntem ruşinea lumii cu banii pe care îi alocăm pentru cercetare. Eu cred că normal ar fi să respingem această iniţiativă, indiferent de cât de vocali ar fi iniţiatorii ei”, a afirmat Anton Anton.

Colegul său de partid, Alfred Simonis, s-a declarat mirat că partide care l-au susţinut pe Emil Constantinescu la alegerile prezidenţiale „nu sunt pentru a apăra acest institut, ci a apăra un simbol”.

Modul în care s-a vorbit la microfon lasă de dorit. (...) Modul cum v-aţi referit la un fost preşedinte al României este cel puţin deplasat şi este ruşinos”, a mai spus Simonis.

Decizia Camerei Deputaţilor, care este for decizional, a fost luată cu 182 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” şi 64 de abţineri.

Ce este Institutul Levantului?

Institutul Levantului a fost înfiinţat în 2015 şi este o iniţiativă ce are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului - Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani, Caucaz - leagănul religiilor abrahamice, al ştiinţelor, artei, culturii şi democraţiei; protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal, de către comunităţile universitare în colaborare cu comunităţile locale, prin extinderea în această regiune a reţelelor de geo-parcuri recunoscute de UNESCO; promovarea dialogului dintre popoarele din spaţiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioşi şi tânăra generaţie, potrivit proiectului de lege.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici