Diaconescu îi cere lui Ponta să nu îi schimbe pe secretarii de stat din MAE

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, i-a cerut, vineri, premierului desemnat Victor Ponta să nu îi schimbe din funcţii pe secretarii de stat din MAE , el arătând că politizarea acestui minister va dăuna grav politicii externe a României.

314 afișări
Imaginea articolului Diaconescu îi cere lui Ponta să nu îi schimbe pe secretarii de stat din MAE

Cristian Diaconescu (Imagini: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

"Îi solicit premierului desemnat ca în ceea ce priveşte instituţia diplomaţiei româneşti să facă o excepţie în legătură cu politizarea. Îi solicit premierului desemnat să facă o verificare în ceea ce priveşte loialitatea şi profesionalismul diplomaţilor români din centrală şi din exterior. Secretarii de stat, secretarul general, ambasadorii de la Moscova, Washington, Bruxelles, doar ca să acopăr geografic, şi-au făcut datoria sub mai multe guverne şi au adus marile proiecte ale României într-o fază de complinire extrem de avantajoasă pentru interesele României. Politizarea acestei instituţii, cel puţin la nivel comunicaţional şi cel puţin în dialogul cu partenerii noştri externi, nu va rămâne nesancţionată", a spus Diaconescu.

El a arătat că schimbarea din funcţiile deţinute a secretarilor de stat din MAE sau a ambasadorilor din capitalele europene importante va aduce insuccese în privinţa aderării la spaţiul Schengen sau alte capitole ale politicii externe a României.

Întrebat dacă a discutat cu secretarii de stat din MAE în legătură cu demisia acestora după învestirea noului guvern, Diaconescu a răspuns că nu îi încurajează pe aceştia să facă acest gest, deoarece nu ar avea niciun motiv.

"Nici nu i-aş încuraja şi nu ar avea absolut niciun motiv. Cine? Luminiţa Odobescu care este expert pe UE şi lucrează de aproape 20 de ani pe UE? Bogdan Aurescu? Care ar fi motivele? Secretarul general (Maria Ligor - n.r.) a fost ambasador la Madrid şi a lucrat cu comunitatea românească în situaţii destul de complicate în Spania. În perioada când a fost ambasador la Madrid s-a ridicat, de exemplu, restricţia pe libera circulaţie a forţei de muncă în Spania. Nu ai nevoie de expertiza acestor oameni? Despre ce vorbim? Mă rog, am lucrat cu ei şi sunt ceva mai pătimaş", a afirmat Diaconescu.

În MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Anton Niculescu, cărora li se adaugă şi secretarul general Maria Ligor.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi, pentru că lucrează cu Guvernul şi îl reprezintă, el precizând că schimbările politice se vor opri la acest nivel.

"Funcţiile politice, şi anume secretarii de stat - miniştrii în primul rând şi secretarii de stat - aceia vor fi numiţi de către partidele care formează guvernarea. Asta este normal, este european, este conform tuturor standardelor democratice ca miniştrii şi secretarii de stat să reprezinte politic partidele care asigură guvernarea", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici