Diaconescu: Posibilele sancţiuni UE pentru eludarea statului de drept par a nu rezona la Bucureşti

Perspectiva unor sancţiuni severe, aplicate printr-un viitor mecanism european de apărare a statutului de drept, "pare să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti", deşi România ţine un "cap de afiş" negativ la acest capitol, scrie consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, pe blogul personal.

342 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Posibilele sancţiuni UE pentru eludarea statului de drept par a nu rezona la Bucureşti

Diaconescu: Posibilele sancţiuni UE pentru eludarea statului de drept par a nu rezona la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"La capitolul «nerespectarea statului de drept» ori «nerespectarea separaţiei puterilor în stat», România a ţinut capul de afiş în ultimele 12 luni. Aşadar, cu indulgenţă putem spune că reacţia celor patru miniştri de Externe se poate datora «şi» unor probleme apărute la noi în ţară... Acum, important este să vedem ce şi în ce măsură ne poate afecta pe noi această «idee»", scrie Diaconescu.

Totuşi, "perspectiva unor sancţiuni severe la adresa României, pare să nu rezoneze în niciun fel la Bucureşti (...) Răspunsul României este că «ne convine şi susţinem», dar cu unele condiţionalităţi – adică mecanismul se instituie cumva şi pentru că în România au existat acest tip de probleme, iar decidenţii guvernamentali români îşi imaginează că vor pune condiţii la iniţierea acestui mecanism.Comic nu?", spune consilierul prezidenţial, fost ministru de Externe.

Diaconescu crede că că România ar putea avea parte de "momente dramatice", determinate de faptul că "pe palier guvernamental (...) continuăm să transmitem un anumit tip de mesaje în exterior şi să implementăm opusul acestor idei în interiorul ţării", o atitudine care "a scos din minţi Europa şi fapt care care va îndepărta iremediabil România de Uniunea Europeană".

"Aceasta arată că cei care ne rup de Europa ori ştiu ce fac şi îşi asumă obligatoriu această eroare istorică în care este împinsă România şi naţiunea română, ori nu ştiu ce fac şi merg până la finalul dezastrului pe ideea că o minciună frumoasă pentru propriul popor este mai bună decât un adevăr supărător. În ambele cazuri atât România cât şi poporul român vor plăti scump această aventură politică iresponsabilă, din păcate", comentează consilierul prezidenţial.

Referindu-se la scrisoarea celor patru miniştri de Externe din UE privind constituirea unui mecanism de apărare a statului de drept, Diaconescu spune că documentul este "un răspuns la o stare de fapt(...)nu produsul imaginaţiei lor în abstract" şi că "se doreşte şi se va construi un mecanism de reglare a respectării principiilor fundamentale democratice – a drepturilor fundamentale şi ale statului de drept, pentru că s-a constatat că undeva în Europa, există asemenea probleme".

"Scrisoarea celor patru miniştri de Externe este în fapt un manifest pentru unitatea şi funcţionalitatea unei construcţii europene care are la bază legea şi încrederea că legea se respectă... odată creat acest mecanism, sper că este limpede pentru toată lumea, că aplicarea lui se va face «mecanic» pe elemente concrete, pe stări de fapt evidente pentru toată lumea, cu consecinţe imediate şi indiscutabile", mai comentează Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici