Diaconescu: Voi merge la Haga pentru a discuta cu omologii şi cu parlamentari despre Schengen

Noul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, la RFI, că va merge la Haga pentru a discuta cu omologii săi şi cu parlamentarii olandezi despre aderarea la Spaţiul Schengen, menţionând că, din câte ştie, există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.

204 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Voi merge la Haga pentru a discuta cu omologii şi cu parlamentari despre Schengen

Diaconescu: Voi merge la Haga pentru a discuta cu omologii şi cu parlamentari despre Schengen (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Diaconescu precizează că 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni, la rândul, lor în România. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti cere Olandei, potrivit RFI, să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen.

Întrebat cum va convinge Olanda să nu mai blocheze accesul României în Spaţiul Schengen, Diaconescu a răspuns:

"N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese".

Ministrul spune că, din contactele anterioare cu autorităţile olandeze, a înţeles că există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.

"Eu cred că atât o cooperare aplicată între România şi Olanda în ceea ce priveşte sistemul vamal, în ceea ce priveşte sistemul judiciar românes - experienţă pe care am mai încercat-o în anul 2004, când Olanda era la preşedinţia Uniunii Europene şi România dorea să închidă cât mai rapid capitolul de negociere pe justiţie şi afaceri interne - cât şi un demers politic substanţial, dar nu numai la nivelul Executivului, ci şi la nivelul celorlalţi vectori politici, mai ales Parlamentul, ar fi deosebit de utile. Simpla constatare a faptului că un partid extremist s-ar afla la guvernare nu este suficientă. Cred că Olanda - dar nu numai Olanda, preocupări există şi în alte state europene - trebuie să primească cât mai rapid şi cât mai insistent clarificări din partea noastră", a declarat diplomatul.

El a menţionat că argumentele României au fost foarte corecte, performanţa tehnică a fost expertizată şi constatată a fi îndeplinită de către structurile Comisiei Europene, inclusiv de inspectorii olandezi.

"Chestiunea e în ceea ce priveşte predictibilitatea României în legătură cu sistemul judiciar. Dincolo de reiterarea unor argumente, pentru că niciodată nu e suficient în a explica şi clarifica nişte lucruri, va trebui să încurajăm ceva mai serios atât partea olandeză, cât şi colegii europeni, pentru a lua o decizie care să motiveze în continuare România şi nu s-o demotiveze din acest punct de vedere. Orice blocare, orice eliminare generează frustrare în orice fel de stat", a declarat ministrul.

Întrebat când estimează că va intra România în Schengen, Diaconescu a răspuns: "Estimarea mea e că o decizie corespunzătoare se va lua în anul 2012. În legătură cu componenta acestei decizii, vă rog să-mi permiteţi să văd care este într-adevăr situaţia, cum se spune, pe teren".

Întrebat dacă are în vedere o vizită în Olanda, ministrul a răspuns: "În mod categoric. Deja am făcut demersurile necesare din zona parlamentară, pentru invitarea a peste 10-12 parlamentari olandezi în România, din toate grupurile parlamentare, pentru a avea o discuţie cât se poate de aplicată, nu numai cu zona executivă, ci şi cu zona organizaţiilor neguvernamentale şi voi continua să mă implic în acest proiect, pentru că-l consider extrem de util. În mod categoric, voi încerca să merg la Haga, nu numai pentru a discuta cu omologii, dar şi pentru a merge în Parlamentul olandez, pentru că decizia în ceea ce priveşte mandatul Executivului se ia foarte consecvent în acea ţară în Parlamentul olandez".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici